Hoppa till huvudinnehållet

Tv-granskningen fortsätter i kväll: Nya Sigtunadokument presenteras

Publicerad:
Åmåls kommundirektör Anders Sandén är även denna vecka med i "Uppdrag granskning".
Åmåls kommundirektör Anders Sandén är även denna vecka med i "Uppdrag granskning". Foto: SVT

SVT:s "Uppdrag granskning" ger även denna vecka mycket utrymme åt Åmåls kommundirektör Anders Sandén. Bland annat presenteras dokument som anses tyda på kringgående av lagen under hans tid i Sigtuna.

I två program med start förra veckan har "Uppdrag granskning" målat upp en ohelig allians mellan politik och näringsliv. Tv-teamet lägger fram indicier som kan tyda på att det tecknades dolda uppgörelser mellan byggbolaget Peab och Socialdemokraterna under Anders Sandéns tid som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. En tredje part ska ha varit den lokala syrianska församlingen.

Hemligt möte

Onsdagens program kretsar kring läckta handlingar. Bland annat gäller de ett möte som ägde rum hösten 2003 mellan kommunen och Peab, men som aldrig diariefördes. Anders Sandén, som vid tillfället var högste lokale politiker och dessutom ordförande i kommunala bostadsbolaget, nekar till att han skulle ha deltagit.

Följden av mötet blev, enligt "Uppdrag granskning", att Sigtuna köpte ett större antal nyckelfärdiga hus av Peab, utan att andra byggbolag fick vara med och konkurrera. Sandén menar dock att det inte rörde sig om kringgående av lagen om offentlig upphandling, eftersom lagen inte gäller köp och försäljning av fastighet. Men här rörde det sig om obyggd mark, resonerar "Uppdrag granskning".

Fick sponsring

Programmet beskriver hur samarbetet mellan Peab och kommunen fördjupades under 2010-talet. Kulmen kom när byggbolaget fick i uppdrag att utforma en helt ny stadsdel. "Uppdrag granskning" väver ett nät av uppgifter om krav på motprestationer, som sponsringsavtal till lokala föreningar.

I slutet av programmet har det lagts till ett tydliggörande från Åmåls nuvarande kommundirektör om att han inte fått några mutor eller deltagit i en hemlig pakt under sin tid i Sigtuna. Han bestrider också att han krävt sponsringspengar av Peab.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAnders SandénPolitikSamhälleSigtunaSVT

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.