• idag
  25 okt
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vaccinbesked från Astra före årets slut

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Astra Zenecas vd Pascal Soirot. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Före årets slut bör Astra Zeneca kunna ge besked om företagets covid 19-vaccin kan vara effektivt. Det uppger vd:n Pascal Soirot för Reuters efter att Astra under gårdagen meddelat att man tvingats pausa testproceduren.

Soriot uppger i intervjun att det är väldigt vanligt att vaccintester genomgår tillfälliga stopp, men skillnaden nu är att hela världen följer processen.

Financial Times uppgav igår att enligt källor till tidningen ska testprocessen återupptas inom kort, men Soirot ger ingen tidsangivelse utan hänvisar till att beslutet är avhängigt av en oberoende kommitté.

– Vi kommer att testa vaccinet på 50-60 000 personer, vanligtvis är det tillräckligt, säger Soirot.

Det är ännu inte klarlagt vad försökspersonen i Storbritannien har drabbats av. Enligt Soirot utreds just nu om det kan handla om transversell myelit, en ovanlig neurologisk sjukdom som angriper ryggmärgen och som ofta orsakas av en virusinfektion.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.