Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson (S) om rekryteringen av Sandén: Det gick för fort

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) medger brister i rekryteringsprocessen men ångrar samtidigt inte att Anders Sandén anställdes.
Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) medger brister i rekryteringsprocessen men ångrar samtidigt inte att Anders Sandén anställdes. Foto: Ove Rydh

Kommunstyrelsen i Åmål har efter ett extrainsatt möte beslutat att kommundirektören Anders Sandén inte längre har fortsatt förtroende. Han sägs upp med omedelbar verkan.

– Efter det som hänt har kommunchefen inte längre någon auktoritet i sin roll, säger Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S).

Det extrainsatta mötet på torsdagsförmiddagen hölls med anledning av "Uppdrag granskning"-programmen om Sandéns tid som socialdemokratiskt kommunalråd i Sigtuna.

Anders Sandén: Åmåls kommun hade behövt mig

Beslutet blev att Anders Sandén sägs upp från sitt uppdrag som kommundirektör i Åmåls kommun. Oppositionen valde att inte delta i beslutet.

"Förtroende saknas"

– Vi har gjort en helhetsbedömning av Anders Sandéns förutsättningar att leda kommunens arbete framåt. Det förtroende som krävs i rollen som kommundirektör saknas, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Alliansen: "Ingen sund demokrati i kommunen"

– Hela processen har varit påfrestande, både för kommunanställda och politiker. Blotta misstanken om att det skulle förhålla sig som UG lägger fram gör att förtroende saknas för Anders Sandén. I och med det saknas auktoritet för den roll han har, säger Michael Karlsson.

Kunde du ha förutspått att det skulle bli svårt att rekrytera en så profilerad före detta S-politiker till ny kommunchef?

– Jag hade kalkylerat med att man skulle vända upp och ner på alla stenar och det såg jag enbart som positivt. Men att det var rätt rekrytering då, står jag fast vid. Vad man inte får glömma bort är att Anders Sandén var en väldigt skicklig politiker och hade alla förutsättningar att bli en bra kommunchef i Åmål. Sedan har det varit en del motsättningar i organisationen. Kanske är det svårare att ta klivet över från politiken till tjänstemannarollen än vad man tror, säger Michael Karlsson.

Syftar du på er gemensamma koppling, genom Socialdemokraterna?

– Där vill jag passa på att avliva en myt, en gång för alla. Det är sant att jag och Anders gick på Karlbergsgymnasiet samtidigt men vi kände inte varandra. Jag gick på landstingets vårdutbildning och han gick samhällsvetenskaplig linje. När det gäller politiken så engagerade jag mig i SSU 1995, då var Anders redan på god väg in i partipolitiken. Sedan försvann han ut. Vi har hälsat på varandra på nån kongress, men sedan jag blev kommunalråd har jag inte känt något behov att kontakta honom. Jag har ingen koppling alls till Sigtuna och Mälardalen, säger Michael Karlsson.

Så det var alltså inte dina kontakter som låg bakom en värvning av Anders Sandén?

– Han sökte tjänsten. Och av det jag såg då tvekade jag inte en sekund. Vem som helst med det cv:t, med vilken partibeteckning som helst, hade varit perfekt för jobbet, säger Michael Karlsson.

– Jag kan tillstå nu att rekryteringsprocessen gick för fort. Men jag tror inte det hade ändrat något. Vi hade nog ändå tillsatt Anders som kommunchef.

Var det så att det var ett krav från Anders Sandén, för att han skulle bestämma sig, att det gick fort?

– Det kanske inte var helt oväsentligt i sammanhanget, men inget som hade någon avgörande betydelse. Det handlar ytterst om att han har den kompetens vi sökte.

Det var honom ni ville ha?

– Han har stor erfarenhet från både politiken och näringslivet. Vi ville ha nån som kunde hjälpa oss att få fart på Åmål.

Har ni lärt något av allt detta?

– Hela den politiska organisationen har nog lärt av detta. Att alla ska delta i den här typen av beslut. Därför ska vi göra annorlunda vid rekryteringen av en ny kommunchef, säger Michael Karlsson.

Torsdagens kommunstyrelsemöte hade endast ett ärende på bordet aviserat: information med anledning av "Uppdrag granskning". Kallade var förutom politikerna, även biträdande kommundirektören Jan-Erik Samuelsson, kansli- och utredningschefen Björn Skog och personalchefen Per Ljungberg.

Ove Kaye (SD): Ett mönster man kan se

Men informationsärendet blev plötsligt ett beslutsärende, om kommundirektörens fortsatta anställning i Åmål, något som oppositionen inte förvarnats om.

Mötet dröjde också. Först en dryg halvtimme efter aviserad tid kom det igång, sedan majoriteten behövt mer tid för interna diskussioner.

Efter att mötet var slut dröjde det flera timmar innan beslutet blev offentligt.

16 månadslöner

Parterna har kommit överens om ett avgångsvederlag om 16 månadslöner, vilket motsvarar drygt 1,4 miljoner kronor. Något som kommunstyrelsen också slog fast i sitt beslut.

Villkoren för uppsägningen följer vad som anges i Anders Sandéns anställningsavtal. Han skulle vid en uppsägning vara arbetsbefriad med lön i nio månader och dessutom få ett avgångsvederlag motsvarande tolv månadslöner.

Dock skulle enligt avtalet en avräkning ske om kommundirektören varit anställd i mindre än 21 månader, så att ersättningen motsvarar lika många månader som han varit anställd. Anders Sandén tillträdde i maj 2019.

Därtill tillkommer för kommunen att betala arbetsgivaravgift, för uppsägningsperioden full avgift och för avgångsvederlaget reducerad.

Politisk rekryteringsgrupp

Rekryteringen av en ny kommundirektör inleds genast och personalchefen Per Ljungberg kommer att ansvara för det arbetet. Den här gången har också en politisk rekryteringsgrupp tillsatts där kommunstyrelsens arbetsutskotts ordinarie ledamöter samt en representant från Sverigedemokraterna ingår.

Tills vidare kommer biträdande kommundirektör Jan-Erik Samuelsson att gå in som tillförordnad kommundirektör.

"Ångrar inte alls"

Kommunstyrelseledamoten Lotta Robertsson Harén (MP) säger att beslutet att sparka Anders Sandén från post var oundvikligt.

– Situationen var allvarlig och väldigt tråkig. Det är en samlad bedömning som gör att vi kommit fram till det här beslutet. Vi har inte tagit ställning till vad som är sant eller falskt i det som Uppdrag granskning lagt fram. Vi har tagit ställning till situationen, när den nu är som den är, konstaterar Robertsson Harén.

– Men jag ångrar inte alls att vi anställde Anders Sandén. Han är en mycket kompetent person med en god vilja och stor kunskap och han har varit oerhört nyttig i sitt arbete för Åmål. Men för att han ska kunna jobba vidare med sina arbetsuppgifter så krävs ett stöd och det stödet finns inte i dag för Anders Sandén.

"Har saknat stöd"

Vänsterpartiets ledamot i kommunstyrelsen Peter Olsson, menar också att beslutet var oundvikligt.

– Det hade varit oansvarigt att inte väga för- och nackdelar mot varandra men en samlad bedömning visar ganska tydligt att det här beslutet var det rätta, och det oavsett om det var rätt eller fel, det som framkom i programmen. Det har känts att Anders Sandén har saknat stöd ute i förvaltningarna.

Artikeltaggar

Anders SandénPolitikSocialdemokraternaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.