Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: För stark för sin plats

Publicerad:
Ove Rydhs krönika handlar även den här gången om Anders Sandén.
Ove Rydhs krönika handlar även den här gången om Anders Sandén.

Beslutet som kom var till slut oundvikligt. Kommundirektören Anders Sandén måste gå efter reportagen i Uppdrag granskning.

Sandén själv har flera gånger påpekat att detta handlar om Sigtuna och händelser som inträffat för tio år sedan och mer. Att det som tas upp i programmen därför inte har någonting att göra med Åmål.

Men det har det ju.

Eftersom Uppdrag granskning beslutat sig för att ägna två hela program åt Sigtuna och Anders Sandén, som tidigare hette Johansson, så sattes debatten lite grand på vänt under en veckas tid. Men inte mycket nytt framkom i andra avsnittet – och framförallt inget mer. Men nätet drogs åt.

Den bild som Uppdrag granskning målade upp av Anders Sandén, gjorde att förtroendet för honom, hos politiker, hos kommunanställda, hos Åmålsborna, undergrävdes.

Till slut fanns inget annat väl för politikerna som tillsatt honom, att också avsätta honom.

Kommunstyrelsen i Åmål har alltså inte tagit ställning till om Anders Sandén är bra eller dålig på sitt jobb, eller om Uppdrag granskning har rätt eller fel. De har tagit ställning till om Anders Sandén kan jobba kvar som kommundirektör i Åmåls kommun under rådande omständigheter.

Och kommit fram till att det svaret är nej.

Gott så.

Men så antyds också från mer än ett håll, att det kanske inte bara är "UG-gate" som fick Anders Sandén på fall, att det skulle ligga annat bakom också. Att det kanske inte fungerat helt gnisselfritt mellan kommundirektören och politikerna heller, eller mellan kommundirektören och förvaltningarna.

Kan det vara så att Anders Sandén fortsatte att vara för mycket politiker, trots att han numera bara är tjänsteman? Han kanske la sig i för mycket.

Många vittnar om Sandéns intelligens och handlingskraft, hans breda kunskap och skarpa intellekt. Handlingskraft kan också innebära att man ibland går hårt fram, så att tår körs över. Att runda hörn, har det snackats mycket om.

Åmål är heller inte Sigtuna. Anders Sandén var nog för stark för sin plats.

Samtidigt har oppositionen i Åmål fått vittring. De önskar säkert att nästa val varit redan nästa år, istället för om två år. Hur mycket förlorar majoritetens partier på den här affären och på tidigare affärer?

Oppositionen i Åmål har ju länge pekat på vad de anser vara ett odemokratiskt sätt att styra kommunen. Om de får väljarna med sig på de tankegångarna så kan det bli en jordskredsseger 2022.

Ibland önskar man att man haft tillgång till lokala väljarbarometrar.

Artikeltaggar

Anders SandénKrönikorSigtuna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.