Hoppa till huvudinnehållet

Västra Götalandsprojekt söker vintercyklister i Mellerud

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Dubbdäck ska få fler cyklister att fortsätta trampa på över vintern.
Dubbdäck ska få fler cyklister att fortsätta trampa på över vintern. Foto: Olov Öström

För sjätte gången delar ett Västra Götalandsprojekt ut vinterdäck till hugade cyklister som är beredda att ställa bilen och i stället testa att cykla året runt.

Deltagare letas bland annat i Mellerud.

Deltagarna får dubbdäck och däckbyte till sin cykel, samt en reflexväst. I utbyte förbinder de sig att cykla minst tre dagar i veckan och de ska också rapportera om sitt cyklande och exempelvis om hur vinterväghållningen fungerar i sin hemkommun.

Syftet med projektet Vintercyklist är att öka andelen cyklister som cyklar året om, skapa nya vanor och i förlängningen få fler pendlare att oftare välja bort bilen.

Förra vintern deltog 311 cyklister från 17 kommuner, samt 300 av Västra Götalandsregionens anställda.

Melleruds kommun var med då också och alla 15 Mellerudscyklister som ansökte fick vara med. De cyklade i genomsnitt 337 kilometer och 3,5 dagar i veckan.

I år deltar 19 kommuner. Mellerud är den enda Dalslandskommunen.

Bakom Vintercyklist står Hållbart resande väst, en "kompetens- och projektplattform för hållbart resande", som drivs av Västra Götalandsregionen tillsammans med Region Halland, kommuner i Västsverige, Västtrafik och Hallandstrafiken.

Artikeltaggar

CyklarMellerudMelleruds kommun (org)MiljöTrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.