Krönika: Mördande viskningslek

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Är Ignobelpriset på väg att bli seriöst? Det vore i så fall en tråkig utveckling.

Priset har delats ut av Harvarduniversitetet sedan 1991 och ges till en annorlunda typ av forskning, som till en början kan verka knasig men som ändå i slutändan fyller en seriös funktion.

Själva namnet Ignobelpriset, eller Ig Nobel, är en ordlek som kopplar samman engelskans ord för oädel, ignoble, med Alfred Nobel.

I år gick priset i akustik till Sverige och Lunds universitet, även om forskaren heter Stephan Reber och kommer från Schweiz. Han har stängt in en alligator i en förslutet kammare fylld med helium. Allt för att kunna studera djurets resonans när de utstöter läten.

Inte så knasigt, om du frågar mig.

Men det finns ändå hopp för Ignobelpriset.

Enligt rapporterna från TT ska årets pris i kategorin management ha gått till forskare som studerade fem kinesiska lönnmördare(!), där den förste i raden som fick uppdraget gav det vidare till en annan, som i sin tur hyrde in en tredje och så vidare. Resultatet blev att betalningen minskade för varje ny kontraktsmördare som hyrdes in och det intressantaste av allt: ingen mördades i slutändan.

Kanske väl drastiskt att genomföra studie av denna typ av viskningslek på just lönnmördare...

Hösten närmar sig med stormsteg och det är frågan om man kan pressa in ytterligare något pass på utomhusbanorna vid Örnäs. Så här års är faktiskt grusbanorna som bäst. Synd bara att det blir mörkt så fort om kvällarna.

Denna helg drar hockeysäsongen igång på allvar. Elitserien i ishockey inleds och Åmåls SK spelar sin första träningsmatch.

Sedan semesterperioden har jag tillfälligtvis haft lite större fokus på sporten i PD. Lite som det var förr i tiden, med andra ord. Även om jag inte släppt det andra helt.

Nu märks säsongskollisionen av på allvar. Det är mycket som ska hinnas med när fotbollsserierna slutspurtar, samtidigt som vinteridrotterna pockar på uppmärksamhet. De flesta är fortfarande inne på försäsongen, men till exempel Åmåls Bowlingclub inleder seriespelet denna helg. Samtidigt är det SM i orientering, med Åmålsdeltagande i juniorelitklassen.

IFK Åmål har bara viktiga matcher kvar i bottenstriden och på Fengershof är det både derby mot Tösse och toppmatch i Dalslandsfemman. Oavgjort banar vägen för Brålanda.

I Superettan håller jag några tummar för Degerfors. Fotbollens Leksand.

Artikeltaggar

ÅmålKrönikor

Läs vidare