Hoppa till huvudinnehållet

Lite för lite regn men ändå bra skördar

Publicerad:
En skördetröska i arbete på ett fält utanför Snårestad vid den skånska sydkusten. Foto: Johan Nilsson/TT

Relativt goda nivåer och problemfri tröskning – så låter det när Hushållningssällskapet sammanfattar 2020 års skörd. Bilden delas av Åmåls största jordbruksföretag, familjen Bäckström på Björkil och Amnebyn.

Nu är skörden nära nog avklarad i södra Sverige och totalt sett gör Hushållningssällskapet bedömningen att utfallet varit gott, samtidigt som vädret har bjudit på bra arbetsförhållanden.

Men det finns naturligtvis vissa lokala variationer.

– Skördenivåerna för höstsäd är lägre än normalt, beroende på den våta och besvärliga tiden efter sådd. Däremot är nivåerna för vårsäd ganska normala eller över medelskörd, trots vårens torka. Nederbörden senare under säsongen kompenserade. Höstskörden var väldigt fin, säger Martin Niklasson, på Hushållningssällskapet Västra, med kontor i Kungälv.

Mycket åkerbönor

Lite mer positivt låter det från nordöstra Dalsland:

– Skörden har varit bra under året, säger Gustav Bäckström, som driver mjölkgårdarna Björkil utanför Åmål och Amnebyn i Tösse tillsammans med brodern Oskar, deras respektive samt personal.

Gustav Bäckström, som driver gårdarna Björkil och Amnebyn ihop med sin familj, är förhållandevis nöjd med skörden.
Gustav Bäckström, som driver gårdarna Björkil och Amnebyn ihop med sin familj, är förhållandevis nöjd med skörden. Foto: Andreas Dagström

Sammantaget är företaget kommunens största jordbruk. Odlingarna omfattar 300 hektar vall och cirka 400 hektar spannmål.

– Vi har haft en bra skörd av åkerbönor, framför allt. Sedan har det andra varit lite bättre än normalt, säger Gustav Bäckström.

Saknade regn

På minussidan finns att markerna drabbats av en hel del grönskott. Det innebär att omogna kärnor följer med vid skörden, vilket sänker kvaliteten på grödorna.

– Det hade behövts mer regn efter sådden, säger Gustav Bäckström.

Familjens odlingar domineras av vall, alltså gräs till de egna korna, följt av grynhavre till försäljning, samt korn, vete och åkerbönor.

Artikeltaggar

ÅmålGustav BäckströmHushållningssällskapet VästraJordbrukNäringsliv

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.