Hoppa till huvudinnehållet

Friluftsfrämjandets dagvandrare tog en tur i Tydje

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Vandrarna har slagit sig ner för att fika vid rastplatsen vid fågeltornet vid Tydjesjön.
Vandrarna har slagit sig ner för att fika vid rastplatsen vid fågeltornet vid Tydjesjön. Foto: Friluftsfrämjandet

Efter ett halvårslångt coronauppehåll har Friluftsfrämjandet i september återupptagit sina natur- och kulturvandringar för daglediga. Cirka 20–25 deltagare brukar vara med och gå och i tisdags gick turen till Tydje.

Friluftsfrämjandets ledare tycker om att leta upp besöksvärda platser i närområdet och i höst har natur- och kulturvandringarna för daglediga startat igen. En grupp på 20 till 25 personer brukar samlas varje tisdag, oavsett väder, för att gå en lagom tur på oftast cirka tre eller fyra kilometer och fika tillsammans.

Det handlar om att uppleva vacker natur och intressanta platser. Ofta berikas vandringen med en hel del historia och berättelser.

Förra tisdagen, den 23 september, tog Friluftsfrämjandet vandringsleden i Tydje stom. Den turen passerade bland annat Tydje kapell och kyrkogården där. Strax intill ligger Tydjebyns gravfält, ett av Dalslands största, som har mer än 60 gravhögar och stensättningar, daterade till yngre järnåldern.

Lång tradition

Vandrarna stannade även till vid den lokala mineral- och hälsokällan och slöt an till långa traditionen att dricka brunn. De konstaterade att mineralsmaken är tydlig. Hur vattnet påverkar hälsan återstår att se.

Vid fågeltornet vid Tydjesjön finns en fin rastplats och där slog deltagarna sig ner för att fika.

Veckan dessförinnan styrdes kosan till Fröskog och den nya vandringsleden upp på Bläsen som föreningen Vandra i Ronjaland har gjort i ordning. På vägen upp till kvartsitbrotten och utsiktsberget blev det många stopp, för att berätta om platserna och för att titta på de vidsträckta vyerna.

Den här veckan görs en tur till Ånimskog och ön Henriksholm och i planerna framöver finns bland annat Forsbacka.

Friluftsfrämjandets plan är att fortsätta med vandringarna ända fram till skridskosäsongen börjar, vanligtvis i mitten av november. Möjligen görs ett uppehåll för älgjakten.

Leif Nilsson berättar om hälsokällan i Tydje och om de lokala traditionerna av att dricka brunn.
Leif Nilsson berättar om hälsokällan i Tydje och om de lokala traditionerna av att dricka brunn. Foto: Friluftsfrämjandet

Artikeltaggar

FriluftsfrämjandetFritid och livsstilFröskogTydjeTydjesjönVandring

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.