Hoppa till huvudinnehållet

Mohlin och Nyström fick deckardebutpriset på Bokmässan

Publicerad:
Peter Mohlin fanns på plats på Fotografiska i Stockholm och tog emot blommor och diplom av programledaren Josefine Sundström. Han fick representera hela deckarduon eftersom Peter Nyström är i Spanien. Foto: Bokmässan

Peter Mohlin och Peter Nyström står för Årets deckardebut 2020.

De får med hjälp av läsarnas kärlek det stora deckardebutpriset Crimetime Award och Peter Mohlin fick ta emot blommor, diplom och prispengar på digitala Bokmässan.

Det är sjätte året som Crimetime Award delas ut deckarfestivalen Crimetime på Bokmässan och priset för Årets deckardebut 2020 går till Åmålsförfattarna Peter Mohlin och Peter Nyström för deras spännande Värmlandsthriller "Det sista livet", där de skildrar såväl gräddhylla som bilverkstad.

Bokmässan arrangeras i år helt digitalt och prisutdelningen livesändes från Fotografiska museet i Stockholm. På plats fanns halva författarduon. Peter Mohlin tog emot priset och hade även med sig en hälsning från Peter Nyström, som är i Spanien.

Förutom äran får författarparet blommor, diplom och 10000 kronor.

Här visas prisutdelningen.

Peppad att skriva klart

Peter Mohlin sa att det var fantastiskt att få ett sådant erkännande efter att ha kämpat i så många år för boken och även ha en refusering bakom sig.

Nästa del i serien om FBI-agenten John Adderley är planerad att komma ut i vår.

– Bättre motivation än så här kan man inte få om det skulle gå trögt vid tangentbordet, sa Peter Mohlin under prisutdelningen.

– Nu blir man ju superpepp på att åka hem och skriva finalen.

Jämnt in i det sista

Juryn för Crimetime Award Årets deckardebut 2020 bestod av Rebecka Edgren Aldén, journalist och författare, Helena Dahlgren, författare och thrillerexpert, Magnus Utvik, författare och kommunförfattare i Strängnäs, samt Johanna Wistedt, bokrecensent och lektör som driver bloggen Johannas deckarhörna.

Men det var jämnt. Så jämnt att det in i det sista var oklart vem som vunnit. I slutändan blev det läsarnas röster som avgjorde och där pågick omröstningen fram till den 20 september. Peter Mohlin och Peter Nyström har där lyckats aktivera sin stora publik, bland annat genom att publicera små röstfiskefilmer med humoristiskt anslag på sociala medier.

Resultatet av läsarnas röster vägde lika tungt som en juryröst.

Peter Mohlin och Peter Nyström samtalar med Yukiko Duke på Åmåls stadshotell under Bokdagar i Dalsland i somras.
Peter Mohlin och Peter Nyström samtalar med Yukiko Duke på Åmåls stadshotell under Bokdagar i Dalsland i somras. Foto: Ina Sollander

Rebecka Edgren Aldén kom med fina ord när hon läste juryns motivering. Hon sa bland annat att:

– Det är en gedigen och mogen debut som lovar mycket och också håller sitt löfte.

Hon nämnde bland annat det höga bladvändartempot och hur boken ger en nyanserad och levande bild av Värmland. Juryn kallar "Det sista livet" för en "spänningsroman av internationell klass", som ger en bra grund för en ny serie.

– Vi vill ha mer.

De övriga nominerade var Maria Grund för "Dödssynden", Lisa Förare för "Varken", Jens Lönnaeus för "Clara" och Lina Areklew för "Ur askan".

Under deckarfestivalen delades ytterligare tre Crimetime Award ut. Håkan Nesser fick Årets hederspris. Sofie Sarenbrant fick för andra året i rad Bookbeats pris till Årets svenska författare, vilket är ett datadrivet pris som ges till den författare som varit populärast hos lyssnarna hos boktjänsten, och Petter Lidbeck fick pris för Årets barndeckare för två nya delar i Signe Holm-serien.

Artikeltaggar

ÅmålBokmässan i GöteborgLitteraturPeter MohlinPeter Nyström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.