Beskedet: Kulturevent kan få 500 i publiken

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister och Mikael Damberg (S), inrikesminister. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Publikgränsen för kulturevenemang kan i vissa fall höjas till 500 personer från och med 15 oktober, enligt regeringens planer.
Det beskedet ger kulturminister Amanda Lind (MP) den hårt pressade kulturbranschen.

Publikgränsen ligger generellt kvar på 50 personer, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

På torsdag fattar regeringen beslutet som innebär att kulturarrangemang på krogar och restauranger inte träffas av förbudet om allmänna sammankomster. Krogspelningar kan då tillåtas från och med 8 oktober. Och från och med 15 oktober kan det också bli tillåtet med arrangemang med upp till 500 deltagare, där publiken sitter med ett avstånd om en meter från varandra. Det förutsätter ett regeringsbeslut som planeras till den 8 oktober.

En positiv nyhet anser Birgitta Svendén, vd för Kungliga Operan

– Ett bra besked för oss och för majoriteten av Sveriges teatrar. Jag tror att de flesta teatrar har möjlighet att styra upp och ta ansvar för säkra evenemang. Men jag förstår att antalet är alldeles för lågt för arenor och andra större evenemangsplatser, säger hon.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.