Kulturevenemang kan få större publik

Politik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Amanda Lind (MP), kultur och demokratiminister och Mikael Damberg (S), inrikesminister. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Publikgränsen för kulturevenemang höjs inte från 50 personer, men vissa undantag kan göras framöver.
Det beskedet ger regeringen den hårt pressade kulturbranschen.

Publikgränsen ligger kvar, men regeringen öppnar för undantag när det gäller glest sittande publik på evenemang och spelningar på restauranger. Det berättar inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff.

Lättnader av publikrestriktioner har varit hett efterlängtade av en bransch där intäkterna varit mycket begränsade sedan starten av pandemin.

Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen i sina remissvar föreslog ett tänkt maxtak på 500 personer. Man föreslog också att begränsa avståndet för sittande publik till en meter, i stället för två.

Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft så snart som den 1 oktober, men förra veckan meddelade Stefan Löfven (S) att regeringen då avvaktade med att lätta på restriktionerna. Detta med hänvisning till smittoläget.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, sade Löfven.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.