Frågan om starttid för kommunfullmäktiges sammanträden fortsätter att vålla debatt i Åmål.
Alliansen anser att ökad frånvaro och avhopp bör väga tungt när prövoperioden för dagtidsmöten nu ska utvärderas.
I september 2018 beslutades att kommunfullmäktige i Åmål skulle flytta sina möten från kvällstid till dagtid. Ändringen klubbades igenom med liten marginal efter lång och het debatt.
Nu, två år senare, är prövoperioden slut och Alliansen, som förlorade frågan senast, vill ha en omprövning. Den saken stod klar när 2021 års sammanträdesdatum skulle spikas på tisdagen.
– Det nämndes alla möjliga positiva egenskaper när beslutet om dagtidsmöten fattades. Men vi var också flera stycken som sa att ändringen inte skulle leda till någon vitalisering av våra konstellationer, utan att vi skulle tappa deltagare, och så har också skett, sa Moderaternas Michael Karlsson.
Han fortsatte:
– Jag tycker att utfallet är synnerligen talande. Det är många tomma stolar, åtminstone på vår sida.
"Vilka kriterier?"
Moderaterna brukar numera sakna två–tre ledamöter vid var och vartannat sammanträde, menar Karlsson.
Flera anföranden fortsatte på samma spår.
– Sedan jag gjorde min debut i den här församlingen i slutet av 90-talet har jag aldrig upplevt så många avhopp från fullmäktige som under den här perioden. Sannolikt beror det på att det är svårare att vara med, sa Kjell Kaså (C).
Allianskritiken avrundades med en konkret fråga till presidiet:
– Var är den utlovade utredningen av prövoperioden? Och vilka kriterier blir allmänt rådande under utredningen? sa Michael Karlsson (M), som menar att storleken på blocken inte bör vara den tyngst vägande faktorn.
För litet underlag
Kommunfullmäktiges ordförande Lotta Robertsson Harén (MP) svarade att det ska inrättas en fullmäktigeberedning. Men först måste kommunstyrelsen ge klartecken.
– Jag kan själv tycka att det är en fördel att skjuta frågan på framtiden. Så många dagtidssammanträden har vi inte haft ännu, säger Robertsson Harén.
Presidiet inflikade även att det i beslutet faktiskt står att utvärderingen ska ske efter den 31 december 2020, även om en allmänt rådande åsikt tycks vara att processen bör starta tidigare.
– Själv har jag resonerat kring om man skulle kunna överväga att börja sammanträdena senare, men ändå inte kvällstid, säger Lotta Robertsson Harén. Jag tycker nog att man skulle kunna lämna det till en beredning att se över.
En kompromiss
Centerpartiets Lars Ottosson passade i alla fall på att framföra, vad han kallar, ett kompromissförslag. Detta innebär att besluten fattas på kvällstid, medan den inledande delen, ärendeforumet, med presentationer och annat som brukar hållas innan sammanträdena formellt börjar, drar igång efter lunch.
Ottossons förslag gillades, inte helt överraskande, av Allianskollegorna, plus Ove Kaye (SD), medan Peter Olsson (V), Ewa Arvidsson (S) och Sofia Karlsson (S) försvarade det nuvarande upplägget.