Hoppa till huvudinnehållet

Gymping längs spåret – ny aktivitet i skogen

Publicerad:
Cajsa Branchetti Hallberg höll i gympan på sista stationen när Familjecentralens mammagrupp gick banan. Liesje Weijmar Schultz, Ehsan Alsallum, Lama Awad, Ruba Aldiab, Nimca Maxamuud, Duniya Omer, Hanadi Mardikhi och Asmaa Alkalaf var med och gympade.
Cajsa Branchetti Hallberg höll i gympan på sista stationen när Familjecentralens mammagrupp gick banan. Liesje Weijmar Schultz, Ehsan Alsallum, Lama Awad, Ruba Aldiab, Nimca Maxamuud, Duniya Omer, Hanadi Mardikhi och Asmaa Alkalaf var med och gympade. Foto: Ove Rydh

Tolv stationer utmed en slinga längs elljusspåret, med lite Sofia-gymping på varje station. Nu finns en aktivitetsrunda i Rösskogen i Åmål och en i Tösse.

– Bra träning på ett lättilllgängligt sätt, säger fritidskonsulent Fredrik Eriksson.

Gymping med Sofia har under pandemin blivit ett begrepp i Sverige. Sofia Åhman på SVT ser till att många isolerade rör på sig och på köpet har fått en ny kompis.

Lite av samma övningar erbjuds på aktivitetsrundan i Rösskogen som invigdes på torsdagseftermiddagen. Ett gäng barn och vuxna provgick rundan och testet utföll till belåtenhet.

Därefter var det Familjecentralens mammagrupp som tog sig an slingan. Vid sista stationen slöt Fredrik Eriksson och Janne Eriksson från teknik- och fritidsförvaltningen upp och en liten invigningsceremoni hölls.

– De flesta känner till Örnässkogen och Hanebol så Rösskogen är kanske lite bortglömd. Men här finns jättefina möjligheter till rekreation, säger Fredrik Eriksson, fritidskonsulent i Åmål och Säffle.

En aktivitetsrunda finns också i Tösse.

Fritidskonsulent Fredrik Eriksson invigde den nya aktivitetsrundan i Rösskogen i Åmål. Janne Eriksson, ansvarig för motionsspåren på fritidsförvaltningen, höll i snöret.
Fritidskonsulent Fredrik Eriksson invigde den nya aktivitetsrundan i Rösskogen i Åmål. Janne Eriksson, ansvarig för motionsspåren på fritidsförvaltningen, höll i snöret. Foto: Ove Rydh

En aktivitetsrunda består av skyltar längs en slinga, motionsspår eller i en parkliknande miljö. Varje skylt beskriver en rörelse eller utmaning-

Tanken är att man med övningarna ska träna styrka och få upp pulsen. Längs banan möter de gående olika utmaningar, på olika nivåer. Träningen riktar sig till alla åldrar, från de yngsta till de äldsta.

I coronapandemins spår har unga som gamla personer börjat upptäcka naturen som en naturlig del i sin vardagsmotion eller träning.

– Populära aktiviteter som ökat i intresse är till exempel mountainbikecykling, utegym och olika former av vandring, säger Fredrik Eriksson.

Nu kommer alltså ytterligare en, vandring med gymping.

– Olika former av gruppaktiviteter ute i naturen har också ökat. Många av dessa aktiviteter arrangeras av fritids, skolor, föreningar och pensionärsorganisationer, säger Fredrik Eriksson,

Aktivitetsrundorna i Åmål och Tösse går på fina och lättillängliga spår och vid tolv stationer längs banan finns instruktioner för olika träningsövningar uppsatta. En övning för vuxna och en för barn.

Familjecentralens mammagrupp applåderar för den nya aktivitetsrundan i Rösskogen.
Familjecentralens mammagrupp applåderar för den nya aktivitetsrundan i Rösskogen. Foto: Ove Rydh

På skyltarna finns också en QR-kod och för den som möjligen har med sig en smartphone, går det att ladda ner en app där träningsmomenten visas på film. Det finns en film för barn och en för vuxna.

Efter torsdagens premiärpromenad på slingan i Rösskogen invigdes också den alldeles nya grillplatsen vid vattentornsbacken, eller Sigvards backe, som den också kallas. Det blev dock ingen grillning den här gången, utan fika med te eller kaffe.

– Den här grillplatsen lär bli populär till vintern, när det är pulkadags, säger Fredrik Eriksson.

Janne Eriksson har tillverkat de robusta bänkarna vid grillplatsen.

Den nya grillplatsen vid vattentornsbacken, eller Sigvards backe, invigdes också i torsdags. Utan grillning, men med fika.
Den nya grillplatsen vid vattentornsbacken, eller Sigvards backe, invigdes också i torsdags. Utan grillning, men med fika. Foto: Ove Rydh

Artikeltaggar

ÅmålFritid och livsstilRösskogen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.