Hoppa till huvudinnehållet

Regionalt biogasprojekt kan gynna Åmål

Publicerad:
Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, är positiv till den avsiktsförklaring gällande fortsatt utveckling av biogas som tecknats mellan Fyrbodal, Västra Götalandsregionen och Västtrafik. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fyrbodal, Västra Götalandsregionen och Västtrafik håller som bäst på att ta fram en plan för fortsatt utveckling av biogas. Dalsland blir pilotområde – och kanske även en produktionsplats.

– Jätteintressant, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål.

Lantmännens riksförbund, LRF, har länge talat sig varmt för biogas som ersättning för fossila fordonsbränslen. Gränstrakten mellan Dalsland och Värmland anses dessutom vara särskilt lämpligt för en sådan drivmedelssatsning, då området är förhållandevis jordbrukartätt. Kanske kommer LRF:s vision bli verklighet snabbare än vad de själva hade trott. I somras, den 18 juni, beslöts nämligen att Fyrbodals kommunalförbund, Västra Götalandsregionens miljönämnd och Västtrafik skulle teckna en avsiktsförklaring gällande fortsatt utveckling och användning av biogas.

Avsikten från politiskt håll är att den regionala kollektivtrafiken i Dalsland och Götaälvdalen kommer att trafikeras med gasdrivna bussar.

– Det finns all anledning att vi engagerar oss i den här frågan, tycker jag, sa Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål, när han kort redogjorde för processen vid senaste fullmäktigemötet.

160 000 ton gödsel

Samarbetet har pilotkaraktär och målsättningen är att Dalslandsutredningen ger kunskaper också inför Västtrafiks framtida regionala upphandlingar.

– Det här är jätteintressant, sa Karlsson. Jag föreställer mig också att vi även i kommunfullmäktige framöver kommer prata mer om biogas, det projekt som är igång nu och som sker tillsammans med den gröna näringen, säger Michael Karlsson (S).

Enligt beräkning från LRF finns det i vårt område nästan 160 000 ton gödsel och annat substrat som skulle kunna rötas och omvandlas till exempelvis fordonsbränsle. Huvuddelen kommer från nöt- och grisproduktion. Detta skulle ge energi motsvarande cirka 2,4 miljoner liter diesel per år.

Gärna lokal anläggning

Miljöstationen Östby har tidigare pekats ut som en lämplig plats för produktion av biogas.

– Att en sådan aktör som Västtrafik intresserar sig mer för biogas, det är någonting vi verkligen ska ta fasta på, säger Michael Karlsson (S). Det borde också ha återspegling i vår egen upphandling av fordon. Kan vi i det offentliga gå i framkant, så att vi får biogasanläggningar här, så vore det till fördel.

Avsiktsförklaringen mellan Fyrbodals kommunalförbund, Västra Götalandsregionens miljönämnd och Västtrafik kommer så småningom konkretiseras i en plan.

Artikeltaggar

ÅmålDalslandFyrbodals kommunalförbundLRFMiljöTrafikVästra GötalandsregionenVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.