Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Geografin har en allvarlig baksida

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland.
Elinor Thuresson är reporter på Provinstidningen Dalsland. Foto: Fotograf Tommy Andersson

Kolumnen, 8 oktober 2020.

Förra torsdagens krönika om polisens påhittade Edslefors ledde till ovanligt många läsarreaktioner. Så den är värd en uppföljning.

Flera läsare tackade för ett gott skratt, andra bjöd på tankar om dialekt och hur samma ord kan betyda olika saker på olika håll. Jag fick också ta del av fler exempel på geografiska komplikationer av det lustiga slaget, såsom att det berättas söderöver om när polisen en gång ska ha jagat en förövare som försvann upp i Ånimskogen.

Krönika: Dalslands okända ort Edslefors

Det visar sig dessutom finnas verkliga orter som i polisens värld är större än vad det går att utläsa i kartboken.

Jag fick berättat från polishåll om hur Majbergsdal, som är ett villaområde av det lugnare slaget alldeles vid södra infarten till Bengtsfors, får klä skott för många av trafikolyckorna mellan Bengtsfors och Gustavsfors och att även brott felrapporteras till Majbergsdals nackdel.

Jag har själv funderat ett tag på om inte Vassviken är oväntat vidsträckt när det kommer till olyckor på E45, men det är mer en känsla än ett faktum.

Jag vet ju att geografin och namnen är viktiga för människor som bor där. Det handlar om identitet och social samhörighet. Bor man i Tydje, nöjer man sig inte gärna med "söder om Tösse". Sockengränserna finns inte längre i det officiella Sverige, men de är djupt rotade i landsbygdens befolkning. Jag hörde en föreläsning om journalistik häromåret där medieforskaren Michael Karlsson, professor vid Karlstads universitet, pratade om trovärdigheten i lokalkännedom. Namn är svårt, men det har betydelse när journalisten kallar orten utanför Arvika för Brun-skog.

Det är här den allvarliga baksidan av polisgeografin kommer in. Jag påmindes brevledes om att statistiken har betydelse. För vad händer när olyckor och brott registreras på fel plats eller till och med på påhittade orter? Var ska viltstängslen sättas upp när viltolyckorna ökar i Edslefors? Ska Majbergsdal få extra polispatrullering när villainbrotten ökar i Gustavsfors?

Risken finns att statistiken tolkas fel och att polisen och andra myndigheter då prioriterar resurserna till fel ställen. Ändå rättas inte felen.

Det går samtidigt att fundera över varför det bara är hos polisen det blir fel. Min erfarenhet är att räddningstjänsten har betydligt bättre koll på kartan och till och med kan få tipsa polisen om hur trafiken bör ledas om förbi en olycka.

Artikeltaggar

EdsleskogKrönikorMajbergsdalPolisenTydjeÅnimskog

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.