Hoppa till huvudinnehållet

Krönika: Med gåva till Moder Teresa

Publicerad:
Lennart Widing skriver om när han kom med en gåva till Moder Teresa.
Lennart Widing skriver om när han kom med en gåva till Moder Teresa.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

En gång i tiden hade jag tjänst i Göteborgs domkyrka. En årsrik kvinna i församlingen hörde av sig. Hon ville ha besök, och ställa en fråga. Hon sade sig ha hört att jag skulle resa till Indien. Så var det. Skulle jag möjligen till Calcutta (numera Kolkata)? Jo, så var det tänkt. Hon pekade på en låda på golvet i vardagsrummet och frågade om jag kunde ta med den till Moder Teresa och hennes organisation. Hon lyfte upp lådan. Tog av locket. Den innehöll pengar. Mycket svenska pengar.

Jag sade att det skulle allt bli svårt att passera tull och passmyndigheter med en låda full av svenska sedlar. Så skulle medlen nå Moder Teresa var det nog nödvändigt att ordna med ett bankkonto och få en värdehandling utfärdad som jag kunde ta med och lämna över. Dessutom borde beloppet vara i en lämpligare valuta än den svenska. Den årsrika församlingsbon tyckte det lät onödigt byråkratiskt, men gick med på saken.

Agnes Gonxha Bojaxhiu föddes i Albanien 1910. Efter en tid på Irland kom hon till Calcutta 1929 som lärare. Åtta år senare avlade hon sina romersk-katolska nunnelöften och fick namnet Teresa. Hon blev djupt berörd av nöden i stadens slum och började vårda fattiga och sjuka i ett gammalt nedlagt tempel. Hon fick 1950 påvens tillstånd att bilda Missionaries of Charity, alltså Barmhärtighetens sändebud. Först handlade det om soppkök i staden och att ta hand om spetälska och tuberkolossjuka och ge dem vård eller en så värdig död som möjligt. Undan för undan utvidgades hennes och hennes orderssystrar verksamhet till barnhem för föräldralösa, skolor, familjerådgivning och annat.

Moder Teresa dog 1997. Då hade hennes Missionaries of Charity spridits till över 600 platser i fler än 120 länder. Hon fick under sin levnad mycket uppmärksamhet. Bland annat Nobels fredspris. Men Moder Teresa fick också mycket kritik för såväl ståndpunkter som för hur insamlade medel användes. Det var verkligen inte bara församlingsbon i Göteborgs domkyrkoförsamling som donerade. Men hon blev hur som helst en symbol för kristen fromhet och helgonförklarades av påven Franciskus 2016 som Helgonet Teresa av Calcutta.

Jag tog mig alltså till det sjukhus för spetälska i Calcutta där Moder Teresa så att säga hade sitt högkvarter. Men hon var utomlands och inte på plats. Jag fick möta hennes ställföreträdare och några av systrarna. Tillgångarna till kontot överlämnades.

Snart är det Alla Helgons dag. Moder Teresa är en av dem alla.

Lennart Widing

hovpredikant Tydjebyn

Artikeltaggar

GöteborgKrönikorTydje