Hoppa till huvudinnehållet

Man begick våldtäkt i sömnen – frias av hovrätten

Publicerad:
En man frikänns av hovrätten för våldtäkt. Mannen menar att händelsen skedde i sömnen och hovrätten väljer att tro på uppgifterna. Rätten var dock inte enig i bedömningen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En man i 25-års åldern, frikänns nu av hovrätten för våldtäkt trots att han dömts i tingsrätten. Anledningen är att hovrätten tror på mannens uppgifter – att han ska ha utfört gärningen i sömnen. Men hovrätten var inte enig i sin bedömning.

Vänersborgs tingsrätt dömde i augusti i år mannen till två års fängelse för en händelse som ska ha ägt rum i Färgelanda i mars.

Mannen befann sig på en fest hemma hos en kvinna, som han vid tillfället var vän med och även hade en sexuell relation tillsammans med.

Mannen blev för berusad för att kunna köra hem själv och ska därför ha sovit över hos kvinnan.

Under natten ska de ha delat säng. Mannen ska ha haft samlag med kvinnan som sov och därmed befann sig i en särskilt utsatt situation.

Tingsrättens dom

Vänersborgs tingsrätt dömde mannen för våldtäkt och fängelse i två år.

Han dömdes också till att betala 110 000 kronor, jämte ränta, i skadestånd till kvinnan i kränkningsersättning samt för psykiskt lidande.

Mannen överklagade

Men mannen, som är tidigare ostraffad, och har hela tiden nekat till gärningen och menat att han sov. Han överklagade till hovrätten.

Hovrätten för Västra Sverige menar att det finns omständigheter som ger ett visst stöd för mannens uppgifter.

Mannen säger själv i förhör att han inte minns något från natten och målsäganden har berättat att hon inte fick något svar av mannen trots att hon bad honom sluta.

Vidare berättar flera av mannens anhöriga i vittnesförhör att mannen flera gånger tidigare har gått i sömnen.

Hovrätten friar

Det faller på åklagaren att motbevisa mannens invändning, menar hovrätten. Men det har inte åklagaren kunnat göra.

Hovrätten ogillar därför både åtalet och skadeståndskravet och frikänner mannen från våldtäkt.

Rätten var oenig

Domarna var dock inte eniga i beslutet. Ett hovrättsråd och en nämndeman menade att mannen skulle dömas för våldtäkt. Men inte till två års fängelse som tingsrätten ville, utan till åtta månaders fängelse.

Hovrättsrådet skriver att det är ytterst ovanligt att en man våldtar en kvinna under sömn och anser också att vittnesmålen från mannens anhöriga om sömngångarbeteendet är av ringa värde.

Däremot menar hovrättsrådet att handlingen är att beteckna som mindre grov eftersom den inte var förenad med våld eller hot om våld och även att kvinnan låg kvar och sov efter handlingen under hela natten

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarFärgelanda kommunHovrätten för Västra SverigeVåldtäktVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.