Hoppa till huvudinnehållet

Storskaligt byggprojekt planeras på Näsudden

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Periskopet kallas dessa kedjehus som företaget Sötsjöbaden vill bygga på Fogdegatan i Åmål.
Periskopet kallas dessa kedjehus som företaget Sötsjöbaden vill bygga på Fogdegatan i Åmål. Foto: Arkitektbyrån Gatun

Utvecklingen av bostadsområdet Näsudden fortsätter. Nu vill företaget Sötsjöbaden uppföra åtta radhus och lika många kedjehus på Åmåls gräddhylla. Planerna ligger i framkant, både vad gäller arkitektur och byggteknik, menar initiativtagarna.

Nu på lördag, den 24 oktober, lanseras Bumlingen och Periskopet. Så lyder de barnboksmysiga benämningarna för etapp två i Sötsjöbadens satsning, som började ganska försiktigt med tre nyckelfärdiga villor på Fogdegatan.

Stärkta av försäljningarna har investerarna den här gången valt att höja ribban ordentligt.

– Detta blir blir ett lyft för Näsudden. Ja, en stor och positiv grej för hela Åmål, säger Herman Peterson, som äger Sötsjöbaden ihop med Sven Gustafsson, Peter Horal, Peter Johansson och Jonas Fred Hell.

Bumlingen är benämningen på radhusen, som ligger vid infarten till Fogdegatan.
Bumlingen är benämningen på radhusen, som ligger vid infarten till Fogdegatan. Foto: Arkitektbyrån Gatun

Längs Fogdegatan 1-15, mot staden till, planeras åtta radhus (Bumlingen) och strax bortom dessa, lite närmare Vänern, på adresserna 17-31, vill bostadsföretaget uppföra åtta kedjehus (Periskopet). Byggnaderna är ritade av Ari Leinonen och Kaeimann Pham på arkitektkontoret Gatun i Stockholm.

Så här kommer Näsudden se ut när Sötsjöbaden har rott hela etapp två i hamn.
Så här kommer Näsudden se ut när Sötsjöbaden har rott hela etapp två i hamn. Foto: Arkitektbyrån Gatun

– Vi har lagt mycket tid och kraft på att husen ska bli sådana att vi själva skulle vilja bo i dem, säger Sven Gustafsson.

Lokal prägel

Ett ledord har varit närproducerat. Huvuddelen av råmaterialet kommer från de värmländska skogarna, via Stora Enso i Grums, och färdigställandet sköts av den Bengtsforsbaserade firman Fridh & Hell's bygg AB.

– Det skapar trovärdighet, äkthet en känsla av genuinitet, säger Gustafsson. Folk är trötta på business-floskler, de är inte roliga längre, man saknar någonting att lita på. Här kommer både snickaren och materialleverantören vara kvar i trakten även om fem år.

Husen är ritade av Stockholmsarkitekterna Ari Leinonen och Kaeimann Pham.
Husen är ritade av Stockholmsarkitekterna Ari Leinonen och Kaeimann Pham. Foto: Arkitektbyrån Gatun

Mäklaren, Fastighetsbyrån, annonserar ut Bumlingen och Periskopet för cirka 4,6 miljoner kronor styck. Prislappen är ändå relativt låg, sett till vad köparen får, anser Sötsjöbaden. Dels framhålls miljön i sig, dels själva byggnaden. Genom att använda massivt korslimmat trä, så kallat KL-trä, har arkitekterna kunnat ta ut svängarna ordentligt rent formmässigt - övervåningen på kedjehusen hänger exempelvis fritt över parkeringsplatsen - samtidigt som kvaliteten höjs.

– När delarna görs i fabrik blir det ofta så dålig passform att snickaren måste lappa och laga i efterhand. KL-trä kan man däremot bygga med som lego, säger Sven Gustafsson.

Vilka är målgruppen? Nyinflyttade eller lokala köpare?

– Helst ska det vara en mix, så det blir lite snurr.

Genom att använda korslimmat trä går det bland annat att åstadkomma riktigt skarpa vinklar.
Genom att använda korslimmat trä går det bland annat att åstadkomma riktigt skarpa vinklar. Foto: Arkitektbyrån Gatun

Själv bor Gustafsson i Stockholm men han älskar småstäder och brinner för att lyfta fram dessa:

– Storstäderna lockar så klart med dess utbud, men när man bor där själv ser man att allt inte bara är fantastiskt. Det finns många baksidor och en är att livskvaliteten blir lidande. I bästa fall har man ett roligt jobb, men det som ändå de flesta bryr sig mest om är att umgås med vänner och familj. Vanliga fritidssysselsättningar. Bor man i Dalsland så finns det otroliga möjligheter att göra saker snabbt, medan det i Stockholm kan vara ett helt företag att ta sig för något.

Tror på inflyttning

Sven Gustafsson tror att coronapandemin i slutändan kan vara till gagn för Åmål och andra småorter, nu när många har insett vilka goda möjligheter det faktiskt finns för välfungerande distansarbete:

– Vi arbetar i nära dialog med kommunen och jag har frågat dem hur många fler invånare om behövs för att all kommunal verksamhet ska fungera bra. 2 000–3 000 ytterligare, fick jag till svar. Nyproduktion kan vara ett sätt att locka folk utifrån. Min dröm är att kunna bidra till det.

Bumlingenhusen har ritats i två storlekar, 114 kvadratmeter respektive 152 kvadratmeter, medan Periskopethusen har 118 kvadratmeter rakt över. Ambitionen med de sistnämnda har varit att arbeta tydligt med utsikten mot Vänern, att ge den en inramning.

Lansering på Stadt

Både radhusen och kedjehusen har öppen planlösning, fem-sju rum, och golv av ytbehandlad betong. Köken inreds med snickerier från Norddesign och utrustningen kommer från Electrolux. Till varje bostad hör även en altan.

– När vi fått in fyra-fem beställningar, då börjar produktionen. Om detta sker innan årsskiftet så kommer de första husen vara inflyttningsklara nästa höst, säger Sven Gustafsson.

Annonserna har visserligen redan legat ute ett tag, men officiellt börjar lanseringen av de husen med ett event på Åmåls stadshotell under lördagen. Då kommer intressenter kunna ställa frågor till byggföretaget, mäklarna och representanter från Sötsjöbaden. Ytterligare ett par tre snarlika event är sedan tänkta att följa under november-december.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFridh & Hells Bygg ABSötsjöbadenÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.