Hoppa till huvudinnehållet

Bygglov klart för nästa etapp på Västra Åsen

Publicerad:
Samhällsbyggnadsenhetens chef Björn Wennerström lämnar över nämndprotokollet med bygglovet till Daniel Jonasson från Brabo Väst.
Samhällsbyggnadsenhetens chef Björn Wennerström lämnar över nämndprotokollet med bygglovet till Daniel Jonasson från Brabo Väst. Foto: Elinor Thuresson

Brabo i Åmål har fått bygglov för nästa etapp på Västra Åsen. Det ska bli sex nya radhuslängor med 18 lägenheter, garage och förråd i sydvästra delen, totalt 1600 kvadratmeter. Markarbetet börjar direkt.

– Tanken är att vi ska börja gjuta grunden direkt till våren, säger projektledaren Daniel Jonasson.

På onsdagen mötte representanter från Åmåls kommun Brabo Västs projektledare Daniel Jonasson på plats på Västra Åsen för att lämna över bygglovet personligen. De stod framför några lerhögar i kanten av ett fält med Toveks verkstad i bakgrunden. Det är här radhuslängorna ska ligga som ska bli etapp tre i Brabo Västs Åmålssatsning.

Planen är att de nya husen ska stå färdiga hösten-vintern 2021. Åtminstone de första av dem. De första förberedelserna med schaktningen började direkt, därav lerhögarna. Etapp tre är en investering på cirka 30 miljoner kronor.

Daniel Jonasson från Brabo Väst framför fältet där det ska byggas. Till att börja med ska marken schaktas av inför vintern och det arbetet inleddes direkt.
Daniel Jonasson från Brabo Väst framför fältet där det ska byggas. Till att börja med ska marken schaktas av inför vintern och det arbetet inleddes direkt. Foto: Elinor Thuresson

De 20 hyresrätterna i Brabo Västs första etapp är fullt uthyrda. Andra etappen, med ytterligare 18 lägenheter i samma typ av enplanshus är i det närmaste färdigställd. Här kommer det att vara inflyttning till nyår och under våren.

Daniel Jonasson upplever att det har blivit mer lättuthyrt med tiden. Nu har intressenterna färdiga hus att titta på, de kan se gräsmattorna, samtidigt som företaget som hyresvärd är mer etablerat och känt.

– Det rullar på. Folk ställer sig på kö. Vi har fortfarande nära 80 i kö. I andra etappen byggde vi 18 likadana treor, så de som vill ha tvåor står kvar i kön.

Bygglovet för etapp tre kommer lämpligt i tid. Företagets hantverkare kan gå direkt över på det nya projektet.

– Vårt mål när vi började bygga här var 100 lägenheter och med etapp tre är vi redan uppe i nästan 60, säger Daniel Jonasson. Det här känns jättebra. Nu har vi jobb på efterfrågan.

Representanter från Åmåls kommun var på onsdagen på plats vid kvarteret Hästen. Från vänster tf kommundirektören Jan-Erik Samuelsson, näringslivs- och kommunikationschefen Kristoffer Ljung, kommunalrådet Michael Karlsson (S), samhällsbyggnadschefen Björn Wennerström och Daniel Johansson från Brabo Väst.
Representanter från Åmåls kommun var på onsdagen på plats vid kvarteret Hästen. Från vänster tf kommundirektören Jan-Erik Samuelsson, näringslivs- och kommunikationschefen Kristoffer Ljung, kommunalrådet Michael Karlsson (S), samhällsbyggnadschefen Björn Wennerström och Daniel Johansson från Brabo Väst. Foto: Elinor Thuresson

Totalt har Brabo Väst planer för fem etapper, som omfattar 160 lägenheter på Västra Åsen. Alla är i samma typ av hus, med marknära lägenheter i ett plan.

– Vi vet inte om det kommer att gå att genomföra allt, men vi ska försöka göra vad vi kan, säger Daniel Jonasson.

Det händer mycket på Västra Åsen. Samtidigt som det nya bygglovet är klart i den sydvästra delen, förbereds det för fullt i den norra änden av bostadsområdet. Här färdigställs Havrevägen, samt en cykelväg, och dessutom röjs skogen på det som ska bli de nya tomterna i kvarteret Kycklingen. Havrevägen som ska gå som en ögla, är tänkt att ha ytterligare hyresrätter från Brabo Väst i mitten och dessutom säljer kommunen villatomter på utsidan.

I den norra änden av Västra Åsen håller Havrevägen på att färdigställas och i dagarna har skogen röjts från tomterna i det som ska bli kvarteret Kycklingen. På vänster sida av vägen ska det bli villatomter och på höger, på insidan, Brabo Västs hyresrätter.
I den norra änden av Västra Åsen håller Havrevägen på att färdigställas och i dagarna har skogen röjts från tomterna i det som ska bli kvarteret Kycklingen. På vänster sida av vägen ska det bli villatomter och på höger, på insidan, Brabo Västs hyresrätter. Foto: Elinor Thuresson

Här håller samhällsbyggnadsenheten på att se över tomtindelningen, för sedan detaljplanen gjordes på 1980-talet har riktlinjerna för säkerhetsavståndet till kraftledningen skärpts. Någon tomt riskerar att hamna för nära enligt ursprungsplanerna.

Det står redan fem i kö för vad som kommer att bli mellan 10 och 15 nya tomter. Samhällsbyggnadsenhetens chef Björn Wennerström tror att alla tomter kommer att bli sålda.

– Jag får påringningar ofta. Vi drar vatten och avlopp hela vägen runt och nu när vi hugger så syns det också tydligare att det är tomter.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) ser det som jättebra att Brabo Västs satsning blivit så lyckad att företaget vill fortsätta bygga:

– Nu är Västra Åsen i stort sett färdigt. Samtidigt bygger vi Rösparksskolan och Willys är på gång. Det är ett spännande skede för kommunerna. Nu när tomterna snart är slut här, har vi börjat titta på andra planer.

Även kommundirektören Jan-Erik Samuelsson tycker det är roligt att få vara med och lämna över bygglovet:

– Det här är en lokal, seriös entreprenör som är med och utvecklar kommunen.

In till vänster på Rågvägen är husen snart färdigbyggda. Alla lägenheter i etapp 2 ska vara inflyttningsklara inom ett halvår.
In till vänster på Rågvägen är husen snart färdigbyggda. Alla lägenheter i etapp 2 ska vara inflyttningsklara inom ett halvår. Foto: Elinor Thuresson

Kommunen tittar samtidigt på hur man kan få fler företagsetableringar i närområdet. Willys etablering vid Östra Åsen har ökat intresset generellt för mer handel intill. Nya detaljplanen för kvarteren Hästen och Fölet, som ska ge plats för bilhandel, men också naturmark, är också snart klar för beslut. Förutsättningslöst tittas också på marken längs E45, söder om rastplatsen vid rondellen, som ett tänkbart område.

Daniel Johansson tycker att Västra Åsen är ett välplanerat område.

– Man brukar prata om socialt hållbara bostadsområden, med blandade boendeformer, och här finns allt: hyresrätter, bostadsrätter och villor.

Han ser bostadsmarknaden i Åmål som god, med en uppdämd efterfrågan på hyresrätter. Om det skulle bli tomter lediga mer centralt, skulle Brabo Väst ställa sig i kön direkt, för att bygga fler lägenheter.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBostad och byggenBrabo väst ABBygglovDaniel JonassonHyresrätterVästra Åsen, Åmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.