Hoppa till huvudinnehållet

Fyra lokala förare kör enduro på Gotland

Publicerad:
Från vänster: Fredrik Qvick, Martin Hallberg, Tony Roll, Niklas Magnusson. Alla fyra kör Gotland Grand National i helgen.
Från vänster: Fredrik Qvick, Martin Hallberg, Tony Roll, Niklas Magnusson. Alla fyra kör Gotland Grand National i helgen. Foto: Privat

Enduroklassikern Gotland Grand National inleds på lördag. Med i startlistan finns fyra lokala förare.

Gotland Grand National är en enduroklassiker som i år genomförs för 37:e gången. Denna gång har uppladdningen dock blivit lite annorlunda för förarna. Martin Hallberg hoppas att han och hans kompisar från Fengersfors och Värmlands Nysäter ska vara redo för start.

– Vi har gjort det vi har kunnat. Tävlingen har senarelagts på grund av corona, så vi har inte laddat upp som vi gjort tidigare år. Men vi hoppas att det går bra, säger Hallberg och fortsätter:

– Det har varit mycket förberedelser med utrustning under de senaste veckorna, men något kan ändå gå sönder vid start, du kan ramla eller något liknande så är det kört sen. Men vi försöker få så bra resultat som möjligt.

Tredje året

De lokala förarna som ställer upp, förutom Hallberg, är Fredrik Qvick från Nysäter och Tony Roll och Niklas Magnusson från Fengersfors. Magnusson skadade sig allvarligt för några år sedan, men gör nu comeback på cykeln.

– Det är jätteroligt, kul att han är med. Han har gjort en jätteresa. Det blev en glad överraskning i våras när ha sa att han skulle åka med, säger Hallberg.

Niklas kör enduroklassikern – efter skräckskadan

Martin och Tony har kört Gotland Grand National två gånger, 2018 och 2019. Det senare av åren var även Fredrik med. I år ser dock förutsättningarna ut att bli bättre.

– Det ska inte bli sådana regnmängder som de två tidigare åren, med 25 millimeter 2018 och 18-20 året efter. Det har varit lite nederbörd hela veckan, men det ska bli bättre i helgen, säger Martin Hallberg.

Målet för 2020 är enligt Martin att klara minst fyra varv (som man klarade 2019) samtidigt som han hoppas kunna hinna med ett varv till.

Hockey största intresset

Trots att Martin Hallberg kört Gotland Grand National två gånger har han inte alltid varit intresserad av enduro.

– Jag personligen har haft hockey som nummer ett sedan jag var sex år gammal. Det här intresset kom som en hobby vid sidan av när jag var 14–15. Själva satsningen började för två år sedan. Det var en kul grej att köra Gotland Grand National, samtidigt som det fanns någonting att träna inför. Sen finns det alltid någon som vill köra någon kväll, vi är ett bra gäng. Vi har en härlig gemenskap.

Hallberg berättar också att en tjusning med sporten för honom är att han nu, till skillnad från i ishallen, inte har 20 andra medspelare, där alla måste klaffa med varandra.

– Det är lite speciellt. Nu hänger allt bara på mig, säger han.

Vilket är det bästa minnet du har från åren ni har kört?

– Det måste vara första året när vi genomförde Gotland Grand National. Det var dåligt väder och vi hade knappt tävlat. Vi hade varit med i någon Dalslandsserie med fem-sex tävlingar per år bara. När vi gick i mål 2018 är det största ögonblicket, även om vi hann ett varv mindre än 2019, säger Martin Hallberg.

Artikeltaggar

EnduroFengersforsMartin Hallberg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.