Inspelning av webbserie gjordes på Karlberg

Publicerad:
Här är de fyra manusförfattarna från Åmål. Från vänster Anton Larsson, Isac Fridlund, Jonna Mattsson, Elma Andreasson tillsammans med sin handledare Erik Lundin. Här ser de på filmat material via kameraskärm. Foto: Kine Boman

Tystnad! Tagning!

Under söndagen pågick inspelning av en kommande webbserie på Karlbergsgymnasiet i Åmål. Fyra lokala ungdomar medverkade både bakom och framför kameran.

Filmplats är ett treårigt projekt som finansieras med medel ur arvsfonden och drivs av Kulturungdom. Verksamhet bedrivs på sju orter i Västra Götaland, däribland Åmål, och riktar sig till alla mellan 13-25 år som vill lära sig berätta med rörliga bilder.

Hela filmteamet samlat. Från vänster främre raden: Tiff Rauf, skådespelare, Jeovani Åberg, scenograf/rekvisita, Elma Andreasson, ljus/rekvisita, Jonna Matsson, regi, Emma Andersson, skådespelare, Agnes Frisk, skådespelare, Anton Larsson, kamera. Från vänster bakre raden:Isac Fridlund, ljud, Sarah Victoria Engman, skådespelare, Erik Lundin, Filmplats handledare/grundare av projektet.
Hela filmteamet samlat. Från vänster främre raden: Tiff Rauf, skådespelare, Jeovani Åberg, scenograf/rekvisita, Elma Andreasson, ljus/rekvisita, Jonna Matsson, regi, Emma Andersson, skådespelare, Agnes Frisk, skådespelare, Anton Larsson, kamera. Från vänster bakre raden:Isac Fridlund, ljud, Sarah Victoria Engman, skådespelare, Erik Lundin, Filmplats handledare/grundare av projektet. Foto: Kine Boman

Under oktober månad spelar Filmplats in en tv-serie för webben som har arbetsnamnet "Co:laborate". Tanken är att det ska bli sju delar där varje ort bidrar med varsin episod. Åmålsavsnittet bandades under söndagen på Karlbergsgymnasiet och bland deltagarna fanns fyra lokala ungdomar: Isac Fridlund, Jonna Matsson, Elma Andreasson Larsson och Anton Larsson.

– Inspelningen gick jättebra, ungdomarna var så duktiga! säger Kine Boman, vikarierande projektledare för Filmplats.

En av sju episoder

Serien utspelar sig på en fiktiv högstadieskola och handlar om två lärarvikarier och de utmaningar duon ställs inför under sin första jobbvecka. Temat för hela serien är att samarbeta trots olikheter. Varje avsnitt är också inspirerat av de mänskliga rättigheterna.

Söndagens inspelning kommer att bli ett av totalt sju avsnitt.
Söndagens inspelning kommer att bli ett av totalt sju avsnitt. Foto: Kine Boman

Episoden från Karlbergsgymnasiet i Åmål kallas för "Mellan två rivaler" och är skriven av Anton Larsson. Men även andra Åmålsungdomar har varit involverade i manusarbetet, som tog sin början under juni månad. Jonna Matsson och Ela Andreasson Larsson står tillsammans bakom avsnitt nummer fem, med titeln "Sanningen varar längst", medan Isac Fridlund har skrivit avsnitt fyra, "Att döma och dömas", ihop med Emmy Christensen från Stenungsund. Avsnitt fyra och avsnitt fem spelades in i Borås respektive Skövde tidigare under denna månad.

Premiär i december

Huvudrollerna på Karlbergsgymnasiet spelades av Sarah Victoria Engman och Tiff Rauf. På plats fanns även Erik Lundin, handledare för Filmplats Åmål, samt grundare av hela projektet.

Proffsskådespelaren Tiff Rauf gör en av huvudrollerna. Bakom kameran syns Anton Larsson från Åmål.
Proffsskådespelaren Tiff Rauf gör en av huvudrollerna. Bakom kameran syns Anton Larsson från Åmål. Foto: Kine Boman

I början av december kommer det anordnas premiär med förhandsvisning på respektive inspelningsplats. Därefter ska serien skickas ut till filmfestivaler och visas på webben.

Artikeltaggar

ÅmålFilmFilmplatsKarlbergsgymnasiet

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare