Hoppa till huvudinnehållet

Larm om gasutsläpp i Säffle

Publicerad:
Ett larm om gasutsläpp i Säffle inkom till SOS Alarm strax efter klockan 12 på onsdagen.
Ett larm om gasutsläpp i Säffle inkom till SOS Alarm strax efter klockan 12 på onsdagen. Foto: Claes Österman

Ett larm om gasutsläpp i Säffle inkom till SOS Alarm strax efter klockan 12 på onsdagen.

Det handlade då om ett utsläpp av svaveldioxid från en tank på cirka 160 kubik som är belägen vid Nordic Papers lokaler på Forskningsvägen i Säffle.

– Det har blivit brott på ett rörsystem där det då har läckt ut svaveldioxid från den här tanken, säger Lars Hedelin, polisens presstalesman.

Det är ännu oklart hur mycket svaveldioxid som läckt ut men platsen runt läckaget spärrades av och man förberedde även ett viktigt meddelande till allmänheten.

– Läckaget ska nu ha avstannat och det fylls ej på med mer gas. Så räddningstjänsten bedömer att man inte behöver behöver skicka ut något viktigt meddelande till allmänheten heller. Det ska vara under kontroll och ingen fara utanför de här avspärrningarna, säger Lars Hedelin.

Räddningstjänst är på plats vid olycksplatsen.
Räddningstjänst är på plats vid olycksplatsen. Foto: Peter Bäcker

Räddningstjänsten hade vid 13-tiden två kemdykare på plats som då gick igenom lokalerna för att undersöka om någon fanns kvar i byggnaderna.

E45:an förbi Säffle stängdes av och polisen var på plats och dirigerade om trafiken. Vid 13.30 kunde trafiken börja släppas på igen.

Polisen rubricerar händelsen inledningsvis som miljöbrott, sedan får vidare utredning visa om det faktiskt rör sig om ett miljöbrott. Räddningstjänsten var fortfarande kvar på platsen vid 16.30-tiden. Men faran bedömdes då vara över. Räddningstjänsten ägnade sig vid den tidpunkten åt att säkerställa utrymmet där gasen hade läckt ut.

Svaveldioxid är en kemikalie som används i processen för tillverkning av pappersmassa. I höga koncentrationer är gasen frätande på hud och ögon och vid mycket hög koncentration dödlig.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSäffleSOS AlarmUtsläpp

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.