Hoppa till huvudinnehållet

Ny upphandling ska göras: Nattjouren blir kvar på Dalslands sjukhus

Publicerad:
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors blir kvar.
Nattjouren på Dalslands sjukhus i Bäckefors blir kvar. Foto: Tommy Löfgren

Alliansens och Miljöpartiets representanter i norra hälso- och sjukvårdsnämnden ville spara pengar genom att lägga ned jourmottagningen på Dalslands sjukhus. Det står klart efter att oppositionens förslag vunnit över det borgerliga styret.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ville att nattjourerna i Bäckefors och Uddevalla ska behållas.

– Att förhindra nedläggning var ett vallöfte från vår sida, säger Ånimskogsbon Ove Kaye, som representerar Sverigedemokraterna i norra hälso- och sjukvårdsnämnden. Jouren är en trygghet för oss dalslänningar. Även om det inte är jättemycket de kan göra i Bäckefors, så är det ändå ett ställe man kan åka till.

Åmålsbon Ewa Arvidsson (S), är också ledamot i norra hälso- och sjukvårdsnämnden:

– Vi tycker att det är viktigt att behålla nattjourerna. Dalslands sjukhus är vårt lokalsjukhus och jouren i Bäckefors har stor betydelse för dalslänningarna eftersom det är långa resvägar ner till Näl i Trollhättan.

Hon menar också att det är viktigt att utveckla vården i närområdet.

– Det ska inte spela någon roll var man bor. Med tanke på de dåliga kommunikationerna så är det här en viktig fråga för oss i Dalsland, säger Ewa Arvidsson.

Det borgerliga styret – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna samt Miljöpartiet – ville dock lägga ned nattjourerna.

Genom att lägga ned nattjouren på Dalslands sjukhus skulle politikerna ha kunnat spara 13,5 miljoner kronor. Det tillsammans med de 7,2 miljoner kronor som skulle sparats vid en nedläggning av jouren på Uddevalla sjukhus hade gjort att nämnden nått en nollbudget för 2021.

– Det har varit mellan noll och en besökare per natt på jouren i Bäckefors. Det finns inget behov av jourerna och vi saknar finansiering för att ha kvar dem. Sedan är nattjouren i Bäckefors inget akutsjukhus. När man behöver akut sjukvård så är det ambulans ner till Näl som gäller, säger Färgelandabon Lena Jansson (M), ordförande i norra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förslaget som lades fram vid torsdagens sammanträde i norra hälso- och sjukvårdsnämnden var annars att inte starta någon ny upphandlingsperiod för primärvårdsjour i Bäckefors.

– Men det beslutades att det blir upphandling igen, som kommer gälla för två år, säger Ove Kaye.

Nedläggningsförslaget lades fram av koncernkontoret, med med motiveringen att norra hälso- och sjukvårdsnämndens budget för 2021 är underfinansierad. Kostnaden för nuvarande tilläggsöverenskommelse med Närhälsan gällande natt- och helgjour i Bäckefors är 13,5 miljoner kronor.

– Det är viktigt att folk får känna sig trygga, även om det kostar lite, säger Ove Kaye.

Artikeltaggar

BäckeforsNorra hälso- och sjukvårdsnämndenOve KayePolitikSverigedemokraternaVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.