Hoppa till huvudinnehållet

Försiktig lansering av kaxigt byggprojekt

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Under lördagen anordnades ett lanseringsevent på Åmåls stadshotell för Sötsjöbadens planerade nybygge på Näsudden. Från vänster: Sven Gustafsson, delägare Sötsjöbaden, Maria Larsson, mäklare Fastighetsbyrån, Hajir Alsin, spekulant, Johan Möller, Jonas Fred Hell, delägare i Fridh & Hell's Bygg AB, som i sin tur är delägare i Sötsjöbaden.
Under lördagen anordnades ett lanseringsevent på Åmåls stadshotell för Sötsjöbadens planerade nybygge på Näsudden. Från vänster: Sven Gustafsson, delägare Sötsjöbaden, Maria Larsson, mäklare Fastighetsbyrån, Hajir Alsin, spekulant, Johan Möller, Jonas Fred Hell, delägare i Fridh & Hell's Bygg AB, som i sin tur är delägare i Sötsjöbaden. Foto: Andreas Dagström

Arkitektritad nyproduktion med milsvida utsikt över Vänern. Under lördagen anordnades ett lanseringsevent för de radhus och kedjehus som Sötsjöbaden vill bygga på Näsudden i Åmål. Intressenterna var seriösa men fåtaliga.

Till slut gick den inte att undvika frågan om prislappen längre.

– Våra vänner tycker vi är galna som tittar på ett hus för fyra och en halv miljoner kronor i Åmål. Det är lite den jargongen vi möter, sa Hajir Alsin, som tillsammans med sonen Louie Alsin och sambon Johan Möller tog del av Näsuddenplanerna.

"Kul för Åmål att det händer något på Näsudden. Det är lite tråkigt där uppe nu", sa Hajir Alsin (mitten), flankerad av Maria Larsson och Johan Möller.
"Kul för Åmål att det händer något på Näsudden. Det är lite tråkigt där uppe nu", sa Hajir Alsin (mitten), flankerad av Maria Larsson och Johan Möller. Foto: Andreas Dagström

Mäklaren Maria Larsson, från Fastighetsbyrån, svarade å säljarnas vägnar:

– Jag tror de flesta skulle vilja bo så här, om de hade råd. Det är lite småstadstänk över kommentarerna.

"Är lite sugen"

Företaget Sötsjöbaden vill bygga åtta radhus och lika många kedjehus längs Fogdegatan. Byggnadstyperna kallas för Bumlingen respektive Teleskopet och är ritade av en välrenommerad duo från arkitektbyrån Gatun. Men innan planerna kan övergå i handling måste åtminstone tre-fyra objekt vara sålda. Därav lördagens lanseringsevent.

Tillställningen var av drop-in-karaktär, så ingen visste på förhand hur många spekulanter som skulle komma. Svaret blev fyra personer.

– Jag är lite sugen, men inte riktigt där än, sa Niklas Eriksson, från Åmål, egenföretagare i mediebranschen.

Sven Gustafsson och Maria Larsson talade sig varma för byggprojektet. Båda är också nöjda med hur lanseringsträffen blev, trots att det inte dök upp så mycket folk.
Sven Gustafsson och Maria Larsson talade sig varma för byggprojektet. Båda är också nöjda med hur lanseringsträffen blev, trots att det inte dök upp så mycket folk. Foto: Andreas Dagström

Framförallt gillar han tanken på att husen ska byggas av korslimmat trä:

– Det ger ett väldigt friskt intryck att kliva in i en sådan byggnad.

Tilläggas bör dock att Erikssons bolag, Ingemar Media, har utfört reklamarbete åt Sötsjöbaden, vilket är en förklaring till hans närvaro under helgens begivenhet.

"Kollar på allt"

Riktigt seriösa var dock övriga spekulanter, paret Alsin-Möller. De har för närvarande bostad både i Åmål och Karlstad, men letar efter något större. Intresset riktades mot det nedersta kedjehuset, där utsikten över Vänern bör vara mest spektakulär.

– Vi kollar på allt möjligt, från stora herrgårdar till små fritidshus som kan byggas ut, säger Johan Möller, och Hajir Alsin fyller i:

– Det är jättesvårt men vi ger oss inte förrän vi fått det vi vill ha.

Jonas Fred Hell framhöll fördelarna med träbyggnation, och då särskilt korslimmat trä.
Jonas Fred Hell framhöll fördelarna med träbyggnation, och då särskilt korslimmat trä. Foto: Andreas Dagström

Sven Gustafsson, delägare i Sötsjöbaden, talade sig naturligtvis varm för Näsudden. Bland annat sa han att kommunen lovat ordna med busshållplats i bostadsområdet, vilket föll i god jord hos Hajir Alsin, då barnen behöver ta sig till och från skolan. Däremot bekymrade hon sig lite över bristen på förvaringsutrymmen åt cyklar, skidor och annan fritidsutrustning:

– Vi är en riktig sportfamilj.

"Lugn i kroppen"

På plats under lanseringen fanns även Jonas Fred Hell, delägare i Fridh & Hell's Bygg AB, vilka i sin tur äger 20 procent av Sötsjöbaden. Han redogjorde för de byggnadstekniska detaljerna. Bland annat innebär användningen av korslimmat trä att det inte behövs några lister för att dölja glipor, eftersom delarna sågas ut med millimeterprecision i en så kallad CNC-fräs.

Fridh & Hell har sedan tidigare byggt tolv hus med samma material fast på andra platser.

– Man får ett lugn i hela kroppen av korslimmat trä, säger Jonas Fred Hell.

Tanken från Sötsjöbadens sida är att anordna ytterligare tre-fyra informationsträffar om Näsuddenprojektet före årsskiftet. Eventuellt kommer någon eller några av dessa att hållas på annan ort än Åmål.

Hittills är ett av husen på Näsudden reserverat. Det behövs alltså två-tre köpare till för att projektet kan startas.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFridh & Hells Bygg ABSötsjöbadenÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.