Hoppa till huvudinnehållet

Niklas Magnusson i centrum på Gotland

Publicerad:
Niklas Andersson blir intervjuad av SVT i sändningen från Gotland Grand National. I mitten står Tony Roll och till höger Martin Hallberg.
Niklas Andersson blir intervjuad av SVT i sändningen från Gotland Grand National. I mitten står Tony Roll och till höger Martin Hallberg. Foto: SVT

Körning över förväntan. Intervju med SVT. Det var inte mycket som gick fel för Niklas Magnusson när han och hans klubbkompisar körde Gotland Grand National i lördags. Tävlingen var Niklas första sedan den allvarliga skadan han ådrog sig för några år sedan.

– Det gick över förväntan, säger han.

För fyra år sedan skulle Niklas Magnusson från Fengersfors följa med sin bror ut på isen för att kolla på när han testkörde sin motorcykel. Det hela slutade med att Niklas fick läggas in för intensivvård i två månader.

Under lördagen var han äntligen tillbaka och tävlade igen i enduro, i Gotland Grand National. Helgen blev en stor framgång för honom.

– Det gick väldigt bra, över förväntan. Jag klarade av mitt mål och körde i tre timmar. Jag hann fyra varv dessutom, så det får jag vara nöjd med. Det var verkligen jättekul, säger han.

Hur kändes det att tävla igen?

– Helt fantastiskt, underbart. Det var nervöst innan det drog igång, när vi stod på startlinjen, men det gick som sagt över förväntan, säger Magnusson.

Efter olyckan på isen blev Niklas Magnusson förlamad i vänsterbenet, från knät och nedåt. Det innebär att växlingen på motorcykeln blir krångligare än innan, men det var inget som stoppade honom i lördags.

– Det var inga större bekymmer faktiskt. Det rullade på riktigt bra. Det var inget som krånglade, mer än att jag missade växeln ibland men det tappade jag inte speciellt mycket på, säger han.

Intervjuad i direktsändning

Under lördagen blev han intervjuad av SVT, som hade hört talas om hans förutsättningar.

– De ringde på fredagen från SVT sport och ville intervjua mig på lördagsmorgonen innan start. Jag blev chockad, men det var riktigt roligt, säger han.

Vad som blir nästa stora mål för de fyra lokala förarna Martin Hallberg, Fredrik Qvick, Tony Roll och Niklas Magnusson som tävlade på Gotland är inte helt bestämt än, men det har förts diskussioner emellan dem.

– Vi har pratat om att köra klassikern (tre stora endurotävlingar på ett år, Ränneslättsloppet, Stångebroslaget och Gotland Grand National). Men vi får ta lite i taget och landa i det här först.

Fredrik Qvick, Martin Hallberg, Tony Roll och Niklas Magnusson körde alla fyra Gotland Grand National i lördags.
Fredrik Qvick, Martin Hallberg, Tony Roll och Niklas Magnusson körde alla fyra Gotland Grand National i lördags. Foto: Privat

Kunde köra i tio minuter

Martin Hallberg, Tony Roll och Fredrik Qvick körde också Gotland Grand National, även om den sistnämnde hade en tung tävlingsdag.

– Det gick bra för tre av oss. Fredrik kunde bara köra i tio minuter, sen gav cykeln upp. Han var jättebesviken, han hade satsat hårt. Det var synd, säger Martin Hallberg, som också hyllar Niklas Magnussons insats.

– Att Niklas klarade fyra varv är helt otroligt, säger han.

Martin Hallberg och Tony Roll klarade av fem varv, vilket innebar nytt personbästa för båda två. En anledning till de fina resultaten lär ha varit vädret.

– Det hade kommit lite regn under veckan, men det var jättefint torsdag och fredag och även lördag morgon. Jag har aldrig sett finare spår. Sen började det regna under de två sista timmarna av racet, men inte lika extremt som tidigare år.

Redan nu kan Martin Hallberg meddela att gänget med störta sannolikhet åker till Gotland och kör även 2021.

– Absolut, det tror jag. Fredrik hittar nog nya krafter och vill åka igen. Vi kör en serie i Dalsland med, men vi satsar mot Gotland.

Artikeltaggar

EnduroFengersforsFredrik QvickGotland Grand NationalGotlands kommunMartin HallbergNiklas MagnussonTony Roll

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.