Hoppa till huvudinnehållet

Marianne från Åmål uppvaktades hos landshövdingen

Publicerad:
Åmålsbon Marianne Eriksson hyllades i förra veckan på residenset i Göteborg när landshövdingen bjöd in till länsmiddag för vardagshjältar. Vid sin sida hade Marianne Eriksson Elving Andersson, kommunfullmäktiges ordförande i Uddevalla. I bakgrunden skymtar passande nog en målning av Ånimskogssonen Otto Hesselbom.
Åmålsbon Marianne Eriksson hyllades i förra veckan på residenset i Göteborg när landshövdingen bjöd in till länsmiddag för vardagshjältar. Vid sin sida hade Marianne Eriksson Elving Andersson, kommunfullmäktiges ordförande i Uddevalla. I bakgrunden skymtar passande nog en målning av Ånimskogssonen Otto Hesselbom. Foto: Misak Nalbandian

Vardagshjältar från Dalsland hyllades nyligen för sina ideella insatser med middagsbjudning på länsresidenset i Göteborg. Gymnastikprofilen Marianne Eriksson representerade Åmål:

– Det känns väldigt roligt, toppen. Jag är hedrad, säger hon.

Med de årliga länsmiddagarna vill landshövdingen uppmärksamma eldsjälar och vardagshjältar som gör goda insatser för sin hembygd. Dalslandskommunernas representanter välkomnades till bords i slutet av förra veckan.

– Väldigt trevligt och roligt. Och välorganiserat, med tanke på coronan, säger Marianne Eriksson, som nominerades för sitt folkhälsofrämjande arbete.

Ledare och lärare

Många generationer av Åmålsbor har lärt känna Marianne Eriksson genom Åmåls gymnastikförening, där hon varit ledare i 61 år. Ännu fler minns henne från idrottslektionerna på skolan.

Hur är det att hyllas som vardagshjälte?

– Det känns väldigt roligt, toppen. Jag är hedrad, säger Marianne Eriksson.

Med sig till Göteborg hade hon kommunfullmäktiges vice ordförande Göran Karlsson (S). Det var han som körde.

Ingen pratstund

Middagen började klockan 18 och när maten hade serverats tog landshövdingen Anders Danielsson till orda, efter att ha ringt i en klocka.

Västra Götalands landshövding Anders Danielsson presenterade var och en av vardagshjältarna.
Västra Götalands landshövding Anders Danielsson presenterade var och en av vardagshjältarna. Foto: Sören Turesson

Fick ni möjlighet att prata med honom?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi satt utspridda på åtta bord med fyra personer kring varje och alla försökte hålla sig till sitt sällskap för att minska smittrisken, säger Marianne Eriksson.

"Får godkänt"

Landshövdingen läste upp motiveringen till var och en av inbjudningarna. Om Åmåls representant sades följande: "Marianne Eriksson har under många år varit ledare för barn och vuxna i Åmåls gymnastikförening. Som tidigare gymnastiklärare i Åmål har hon spridit kunskap om motion och hälsa till flera generationer och hon är mycket uppskattad för sitt hängivna arbete. Hon bidrar med sin långa erfarenhet som domare vid tävlingar och hon kommer plikttroget varje gång det är träning. En verklig eldsjäl."

Känner du igen dig i beskrivningen?

– Det får godkänt.

Utan visning

Efter maten serverades kaffe i ett annat rum. Bordssällskapet förblev det samma, men landshövdingen minglade runt och berättade lite om residenset.

– Vanligtvis brukar gästerna få en rundvisning före middagen. Det hade varit spännande, men jag förstår att visningen inte blev av den här gången på grund av coronan. Rummen jag såg var i alla fall väldigt fina, säger Marianne Eriksson.

Hela tillställningen var ganska snabbt avklarad. Redan tre timmar efter ankomst rullade bilen mot Åmål igen.

– Det var så dåligt väder att Göran ville komma iväg, förklarar Marianne Eriksson.

För tillfället har hon trappat ned sitt ledarskap i gymnastikföreningen, med motivering av pandemin. Men i normala fall håller hon igång sju-åtta timmar i veckan, om man räknar med vattegympapassen, som anornas av Åmåls Simsällskap.

– Efter jul hoppas vi komma igång ordentligt igen, om inte någonting drastiskt händer. Jag älskar att hålla på med detta.

Övriga vardagshjältar från Dalsland som deltog vid länsmiddagen var Roger Karlsson och Monica Åhlund, båda från Bengtsfors kommun, Marianne Göthberg, från Färgelanda, Inger Andersson och Gunnar Landegren, båda från Mellerud.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls GFMarianne ErikssonSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.