Hoppa till huvudinnehållet

Arbetsplatsolycka: Tre män föll när byggnadsställning gav vika

Publicerad:
Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors där arbetsplatsolyckan inträffade.
Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors där arbetsplatsolyckan inträffade. Foto: Thomas Wallin

Tre män föll från en byggnadsställning, som gav vika, när de skulle göra ett arbete vid en silo på pappersbruket Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors. Företaget ser allvarligt på händelsen har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

En av männen ådrog sig två frakturer på överarmen i samband med fallet. Mannen är nu tillbaka i tjänst med lättare arbetsuppgifter.

De två övriga ska ha ådragit sig lättare skador och är åter i ordinarie tjänst.

– Säkerheten är nummer ett för våra anställda. Ingen ska behöva bli skadad på jobbet. Därför skärper vi nu ytterligare våra interna säkerhetsåtgärder och har meddelat det företag som vi anlitar för att bygga ställningar att de måste förbättra sina rutiner, säger Jonas Lindqvist, platschef på Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors.

Plåt skulle bytas

Det var för cirka en månad sedan när en dålig slitplåt inne i en silo skulle bytas som arbetsplatsolyckan inträffade. För att kunna göra jobbet byggdes en ställning.

Efter att ställningen godkänts beträddes den av tre mekaniker från Ahlstrom-Munksjö. Två av männen skulle hålla och en skulle svetsa.

Men ställningen gav vika och männen ramlade ned.

Lyckligtvis kunde de ta sig upp ur silon med hjälp av en repstege.

Fortsatt förtroende

Jonas Lindqvist berättar att företaget som byggde ställningen, trots händelsen, har fortsatt förtroende av Ahlstrom-Munksjö.

– Vi har använt oss av det här företaget tidigare och de har byggt många bra ställningar åt oss. Därför var det väldigt tråkigt att det här nu hände. Vi ser allvarligt på händelsen och har meddelat företaget att de måste skärpa upp sina rutiner, vilket de också har insett. Samtidigt vidtar vi från Ahlstrom-Munksjö också ytterligare säkerhetsåtgärder, säger Jonas Lindqvist.

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsArbetsmiljöverketArbetsplatsolyckorBillingsforsJonas LindqvistNyheter

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.