Hoppa till huvudinnehållet

Skola av med utrustning för en halv miljon: "Jättetråkigt"

Publicerad:
Industriprogrammet blev vid inbrottet av med bland annat ett flertal svetsar och andra verktyg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Industriprogrammet blev vid inbrottet av med bland annat ett flertal svetsar och andra verktyg. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Helena Bengtsson

Under helgen som var har Lärcenters industriutbildning drabbats av ett inbrott. Maskiner och verktyg till ett uppskattat värde av ungefär en halv miljon har försvunnit.

– Det är inget man stoppar in i en personbil och drar iväg med direkt, säger utbildningens rektor Anders Eldh.

När eleverna på Lärscenters industriutbildning kom till skolans lokaler vid Herrgårdsgymnasiet i måndags fick de vända i dörren.

Under helgen hade nämligen någon eller några brutit sig in och stulit bland annat ett flertal svetsar och automationsutrustning.

– Det här är jättetråkigt och ett rejält energitapp. De hade tagit sig in genom att bryta upp bakdörren och sen öppnat portarna. , säger Lärcenters rektor Anders Eldh.

"Dyra grejer"

Utrustningen tillhör industriutbildningen. Eleverna skickades hem för hemstudier under måndagen.

– Polisen var på väg hit då för att göra en teknisk undersökning, och vi kunde inte släppa in varken elever eller lärare vara i lokalen förrän det var gjort, säger Anders Eldh.

Gärningspersonerna verkar ha vetat vad de letat efter, och Anders Eldh tror att stölden varit planerad.

– Det är dyra grejer de riktat in sig på, och det är inget som man stoppar in i en personbil och drar iväg med direkt så de måste haft en lastbil eller något liknande med sig.

"Beroende av grejerna"

Anders Eldh hyser inga större förhoppningar om att de stulna verktygen och maskinerna ska hittas.

Istället har man fått inventera och göra listor över det som försvunnit. Allt har anmälts till försäkringsbolaget, men när utbildningen kan fungera som vanligt igen är oklart.

– Vi försöker snabba på de här processerna så mycket som möjligt, för vi är ju beroende av grejerna. Under tiden har vi fått planera om en del. Allt det här tar tid som vi egentligen skulle kunna lagt på eleverna.

Ska se över säkerheten

Det är inte första gången industriutbildningen drabbas av inbrott. Redan i våras hade man inbrott i lokalerna. Nu ska säkerheten ses över.

– Vi ska se över våra larmrutiner och börja titta på det här med kameraövervakning. Vi behöver hitta vägar för att minska risken att vi drabbas igen.

Artikeltaggar

Brott & blåljusEttan norraHerrgårdsgymnasietInbrottNyheterSäffleSäffle LärcenterStölder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.