Hoppa till huvudinnehållet

Mickan en av tolv i tv-serien "Svenska truckers"

Publicerad:
Michaela Wedin från Tösse och Säffle är ny deltagare när andra säsongen av "Svenska truckers" börjar sändas i TV3 på måndag. Bakom hennes ses Michelle Jacobsson, praktikant från Herrgårdsgymnasiet.
Michaela Wedin från Tösse och Säffle är ny deltagare när andra säsongen av "Svenska truckers" börjar sändas i TV3 på måndag. Bakom hennes ses Michelle Jacobsson, praktikant från Herrgårdsgymnasiet. Foto: Elinor Thuresson

Morgnarna är hektiska i Wedins Tösses del av lastbilscentralen i Åmål. Burar med företagspaket rullas in från lastbryggan och mitt i den effektiva röran av paketsorterandet står platschefen Michaela Wedin som från och med måndag även är dokusåpakändis.

Mickan är en av tolv deltagare när andra säsongen av "Svenska truckers" drar igång i TV3.

Michaela Wedin gillar verkligen inte kameror och att bli fotograferad, säger hon. Så det var ett stort steg att ta att få en kamera inmonterad i sin budbil och att ha ett kamerateam konstant i hälarna hela arbetsdagen. I början var hon högst obekväm, men efter hand vande hon sig.

Första gången hon fick frågan från produktionsbolaget, tackade hon nej. Men när de ringde igen, gav hon med sig.

– Det är bra reklam för Åmål och för företaget, säger hon.

Företaget är hennes pappas, Nicklas Wedins. Han kör i första hand timmerbil, liksom Michaela Wedins bror Fredric Wedin.

Michaela Wedin tog lastbilskort 2009. Efter att ha kört styckegods åt DHL i tio år gick hon in i familjeföretaget Wedins Tösse och kör framför allt paket åt Postnord.
Michaela Wedin tog lastbilskort 2009. Efter att ha kört styckegods åt DHL i tio år gick hon in i familjeföretaget Wedins Tösse och kör framför allt paket åt Postnord. Foto: Elinor Thuresson

Michaelas Wedins specialitet är styckegods och hon har arbetat för DHL i tio år. Men så fick Wedins Tösse erbjudande om att ta över paketkörningarna för Postnord i Åmål, så för ett år sedan fick företaget två grenar. Hon brukade köra lastbil, men nu kör hon budbil. Hon har testat timmerbil, men tunga fordon på trånga och mjuka skogsvägar är inte hennes grej.

– Jag beundrar verkligen dem som kan det.

När "Svenska truckers" börjar sändas i TV3, Viaplay och Viafree på måndag, är Michaela Wedin en av tolv nya deltagare. Hon representerar Tösse, uppväxtorten där hon bodde i 20 år, Åmål där företagets paketterminal ligger och där hon jobbar, samt Säffle där hon bor sedan tio år.

Tittarna kommer även att få möta pappa Nicklas Wedin och Michela Wedins sambo Anton Carlsson, som också jobbar med paketkörningarna på Wedins Tösse.

Hyllorna på terminalen är insorterade i fack efter stadsdelarna. En särskild hög ska också till lantbrevbärarna. Paketen på hyllan till vänster ska Michaela Wedin köra ut och kollegan Jonas Münster ansvarar för hyllan mittemot.
Hyllorna på terminalen är insorterade i fack efter stadsdelarna. En särskild hög ska också till lantbrevbärarna. Paketen på hyllan till vänster ska Michaela Wedin köra ut och kollegan Jonas Münster ansvarar för hyllan mittemot. Foto: Elinor Thuresson

Inspelningarna började i somras. Sedan har de pågått i perioder. Länge var det stort hysch-hysch kring den nya säsongen, men kunder och andra kunde ju inte undgå att märka kamerateamet. Nu när trailrarna är ute, har allt fler fått upp ögonen för Michaela Wedins medverkan och hon får ofta frågan om det inte är hon som ska vara med i tv. Och det är det ju.

– Det var lite nytt att ha en kamera i ansiktet hela dagen, säger hon.

Upplägget för programmet liknar många andra i genren där man får följa personer i olika yrken, genom deras jobbvardag. Första säsongen av "Svenska truckers" fick pris för bästa realityprogram under Kristallengalan 2020. Michaela Wedin såg programmet och gillade det.

– Det är seriöst, men har också glimten i ögat. Som Simon, som svor så hela tiden.

Telefonen hos platschefen Michaela Wedin går varm. Hon har mobilen i en hand och handdatorn i den andra. Ett Åmålsföretag har bett henne hålla särskild utkik efter deras paket, så de kan hämta det direkt.
Telefonen hos platschefen Michaela Wedin går varm. Hon har mobilen i en hand och handdatorn i den andra. Ett Åmålsföretag har bett henne hålla särskild utkik efter deras paket, så de kan hämta det direkt. Foto: Elinor Thuresson

När avsnitten inom kort ska börja visas, är hon lite nervös för hur hon ska framstå, eller kanske framför allt hur dialekten ska låta. Men fördelarna överväger. Michaela Wedin tycker att det är bra att människor som vanligtvis inte är insatta i branschen får se hur det fungerar.

– Som min mormor, nu får hon se vad vi gör om dagarna.

Annars är hennes favorit Bärgar-Berra från "Vägens hjältar". Hon har en Bärgar-Berra-docka i hytten på sin budbil.

I Wedins Tösse arbetar sju personer, varav fyra med körningarna för Postnord. Sedan tas extrapersonal in när det behövs. Just nu har företaget två praktikanter från Herrgårdsgymnasiet, så Michelle Jacobsson, som är med och sorterar, övningskör med Michaela Wedin.

Det var när Michaela Wedin jobbade som flaggvakt vid vägarbeten som drömmen om ett lastbilskort tändes. Det är nu elva år sen.
Det var när Michaela Wedin jobbade som flaggvakt vid vägarbeten som drömmen om ett lastbilskort tändes. Det är nu elva år sen. Foto: Elinor Thuresson

Efter studenten jobbade Michaela Wedin först i hemtjänsten i två år, men kom fram till att det inte var något för henne. I stället började hon som flaggvakt vid vägarbeten och det var där drömmen om lastbilskort föddes.

Nu älskar hon sitt jobb. Det är omväxlande, kul och trevligt och hon gillar att det ofta handlar om problemlösning. Det kan dock vara fysiskt slitsamt. Hon går 16 000–18 000 steg om dagen och paketen kan vara både tunga och otympliga. Det känns efter en arbetsvecka att hon har jobbat med kroppen.

– På helgerna blir det inte många steg, säger hon.

Mycket av det Michaela Wedin säger att hon uppskattar med jobbet, har ändå likheter med hemtjänsten. Hon träffar människor som hon med tiden får relationer till. På något ställe brukar hon få en bulle eller en kopp kaffe och hon gillar att "tjöta lite med folk". Två viktiga skillnader är dock betydligt bättre arbetstider och betydligt bättre betalt.

Michaela Wedin kör mest företagspaket, men morgonen inleds alltid med paketsortering.
Michaela Wedin kör mest företagspaket, men morgonen inleds alltid med paketsortering. Foto: Elinor Thuresson

Förutom paketkörningarna, har företaget även ibland flytthjälpsuppdrag och uthyrning av sina budbilar när de är lediga. Michaela Wedin kör mest företagspaket, i Åmål men också utanför centralorten, som till Ånimskog och Svanskog.

Tv-tittarna kommer att få lära känna Mickan, som hon kallas, även som privatperson. Hon är till exempel mycket intresserad av heminredning och är en social person som tycker om att ha människor kring sig. Den här säsongen blev det emellertid inget hembesök, utan hon visade bara foton från sitt Instagramkonto. Coronapandemin krävde flera anpassningar:

– Det var ju även när vi skulle fika, att vi fick bära ut bordet från det lilla rummet och sitta här ute.

På jobbet har coronan annars fått till följd att paketmängden har ökat väsentligt. Det här första året för Postnord har inte varit något vanligt år och för Michaela Wedin blir effekten av e-handelns genombrott påtaglig.

Just den här onsdagen är förhållandevis lugn, med Wedins Tösse är inställd på två intensiva månader nu när julhandeln drar igång. Michelle Jacobsson, praktikant från Herrgårdsgymnasiet, Michaela Wedin och Jonas Münster i full färd med att sortera paketen så de hamnar i rätt budbil.
Just den här onsdagen är förhållandevis lugn, med Wedins Tösse är inställd på två intensiva månader nu när julhandeln drar igång. Michelle Jacobsson, praktikant från Herrgårdsgymnasiet, Michaela Wedin och Jonas Münster i full färd med att sortera paketen så de hamnar i rätt budbil. Foto: Elinor Thuresson

Under november och december kommer Wedins Tösse att köra även på lördagar.

– Posten har varnat oss för att det kan bli den mest intensiva julhandeln någonsin, redan nu på Black friday. Vi räknar med att det blir full rulle varje dag.

I arbetet finns tidsgränser att förhålla sig till. En del företag som väntar otåligt på ett paket kan också ibland ringa och be att få komma och hämta själva. Platschefen Michaela Wedins telefon brukar gå varm och hon har kontoret i bilen.

– Det är ett stressigt jobb egentligen. Men stress är inte bra, så det gäller att vara effektiv utan att stressa. Det brukar flyta på bra.

Michaela Wedin kände själv under inspelningsperioden hur hon blev allt vanare inför kameran. Till slut fick hon även in flytet i intervjutekniken att formulera in frågan i svaret, och berätta i stället för att bara svara ja. Ett problem var den dialektala användningen av ordet jämt i betydelsen "bara". När Michaela Wedin råkade säga "jag ska jämt gå ut", blev det omtagning.

– Jag lärde dem i alla fall kôrvsnaling. Det ordet hade de aldrig hört.

Artikeltaggar

ÅmålNäringslivPostnordSäffleTösseTVTV3Wedins Tösse

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.