Misstänkt konkursbrott – uttag på 100 000 kronor försvann

Publicerad:
Konkursförvaltaren har anmält misstanke om brott i samband med en Åmålskonkurs. Det saknas bokföring. Foto: Erik Ekelund

Det finns misstanke om brott i samband med en Åmålskonkurs. Flera år av bokföring saknas, både före och efter att rörelsen avvecklades.

Företagsägaren måste troligen betala tillbaka 100 000 kronor, men uttaget går inte att utreda eftersom det inte finns någon bokföring.

I början av 2020 lämnades konkursansökan in till Vänersborgs tingsrätt. Åmålsföretaget skulle likvideras, men eftersom där fanns skulder gick likvidationen över i en konkurs. Företaget som varit verksamt inom livsmedelsbranschen, hade då brist i boet på knappt 274 000 kronor.

Enligt ägaren avvecklades rörelsen redan hösten 2018, då inkråmet i bolaget såldes för 250 000 kronor. Till konkursförvaltaren har ägaren sagt att pengarna dels använts för avbetalning på banklån, dels gjordes ett uttag för att täcka privata utgifter som uppstod vid starten. Den senare posten uppgick, enligt företagaren, till 100 000 kronor.

Men det finns bara bokföring till och med september 2017 och konkursförvaltaren har därför anmält misstanke om brott. Troligen skulle företagaren behöva betala tillbaka pengarna till konkursboet, men det går inte att utreda uttaget eftersom bokföringen saknas.

Dessutom gjordes ingen särskild kontrollbalansräkning 2016 när aktiekapitalet var förbrukat. Det är ett krav enligt aktiebolagslagen, när halva aktiekapitalet är förbrukat.

Artikeltaggar

ÅmålBrott & blåljusKonkurserVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare