Hoppa till huvudinnehållet

Fin höst för Friluftsfrämjandet: Deltagarrekord på Henriksholm

Publicerad:
Vid fågeltornet i Tydje stom pausade de daglediga vandrarna under en av höstens utflykter.
Vid fågeltornet i Tydje stom pausade de daglediga vandrarna under en av höstens utflykter. Foto: Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet i Åmål är mer än nöjt med hur deras satsning på lokala kultur- och naturvandringar tagits emot. Sista turen passerade 18 natursköna hål.

Varje tisdag under hösten har Friluftsfrämjandet anordnat vandringar för daglediga med kultur- och naturupplevelser som tema. Många deltagare har nog förvånats av att det finns så gott om sevärda utflyktsmål i närheten av Åmål, konstaterar Leif Nilsson, som delat ledarrollen med Agneta Karlsson och Berit Andren.

Som mest deltog 53 vandrare under säsongen.
Som mest deltog 53 vandrare under säsongen.

Flera av turerna har på ett eller annat sätt knutit an till områdets rika järnbrukshistoria. Men gruppen har också fått stifta närmare bekantskap med andra flera andra typer av historiska pärlor, som den ovanliga hälsobrunnen i Tydje stom och de slottsliknande herrgårdsmiljöerna på Henriksholm. Arrangörerna har annars försökt varva kultiverade platser med skärgårdsmiljöer och skog.

Deltagarrekordet sattes under utflykten till Henriksholm.
Deltagarrekordet sattes under utflykten till Henriksholm.

Satsningen pågick under tio veckor och lockade som mest 53 deltagare. Toppnoteringen sattes under den nämnda turen till Henriksholm. Intresset hängde sannolikt samman med att ön i normala fall är rät svåråtkomlig. Men nu fick det daglediga vandringsgänget hjälp med att ordna färjeskjuts.

En annan faktor bakom de ofta höga deltagartalen är pandemin. Sedan smittspridningen tog fart har folk hållit sig i närområdet i högre utsträckning än vanligt, och därmed också haft mer tid att utforska sitt närområde. Kanske återspeglar populariteten för vandringarna även trenden med miljösvärmeri och skogsyoga, funderar ledartrion? Hur som helst: genom vandringarna har många daglediga fått en meningsfull och givande aktivitet att skriva in i almanackan under en period där det annars varit synnerligen om aktiviteter.

Leif Nilsson berättar om hälsokällan i Tydje.
Leif Nilsson berättar om hälsokällan i Tydje.

Sista utflykten gick till Forsbacka golfbana. Eftersom banan är stängd för säsongen hade vandrarna den natursköna och kulturhistoriska anläggningen mer eller mindre för sig själva. Vädergudarna visade sig från sin mest behagliga sida och deltagarsiffran landade någonstans kring 50-talet.

Nu är det tänkt att Friluftsfrämjandet ska koncentrera sin verksamhet till långfärdsskridsko, men det kan också bli tal om någon eller några hastigt annonserade extravandringar, om mildvädret håller i sig.

Vädret har varit lite varierande under vandringarna.
Vädret har varit lite varierande under vandringarna.

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturForsbacka GolfklubbFriluftsfrämjandetHenriksholm

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.