Hoppa till huvudinnehållet

Biskopens herdabrev är en barnbibel

Publicerad:
Åmåls kyrkoherde Lotta Cohén vecklar ut mittuppslaget i "Barnens bästa bibel" och delar samtidigt Röda havet, så det myllrande flyktingtåget med Mose och Israels folk kan passera. Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer är fulla av små detaljer.
Åmåls kyrkoherde Lotta Cohén vecklar ut mittuppslaget i "Barnens bästa bibel" och delar samtidigt Röda havet, så det myllrande flyktingtåget med Mose och Israels folk kan passera. Marcus-Gunnar Petterssons illustrationer är fulla av små detaljer. Foto: Elinor Thuresson

När biskop Sören Dalevi skickar ut ett herdabrev till stiftet så gör han det i form av en illustrerad barnbibel.

Budskapet är att barnen har rätt att få ta del av den kristna traditionen.

Herdabrev är ett sätt för biskopar att presentera sina tankar för stiftet. Skrifterna kan handla om teologiska spörsmål, om kyrkans roll i samhället eller om andlig vägledning. Det hör till traditionen att nyvalda biskopar skriver ett herdabrev till prästerna och övriga i stiftets församlingar.

Karlstads stifts biskop Sören Dalevis herdabrev har ett annorlunda upplägg, men ger samtidigt en bild av honom och hans bakgrund.

Han har valt att göra en egen bibeltolkning – en barnbibel. Den här veckan lanseras "Barnens bästa bibel".

Om man som biskopen har en bakgrund som teolog och bibelforskare, med barnbiblar som specialitet, så är det kanske inte så konstigt att ge sig på att skriva en egen barnbibel och skicka ut i stor upplaga i stiftet.

Till Åmåls församling anlände första lådan med nytryckta exemplar av "Barnens bästa bibel" i förra veckan.

Åmåls kyrkoherde Lotta Cohén har inte hunnit lusläsa den, men uppskattar vad hon ser när hon bläddrar och småläser.

– Det här är kärnan i gamla och nya testamentet. Gud överger aldrig människorna, han förlåter, men du får samtidigt ta konsekvenserna av dina handlingar och vad du har gjort. Sören Dalevi slätar inte över och det tycker jag är positivt.

Kyrkoherde Lotta Cohén visar "Barnens bästa bibel", som i Åmål till att börja med kommer att delas ut i kyrkans olika barngrupper, för Christina Stake och Malin Andersson som arbetar i församlingen.
Kyrkoherde Lotta Cohén visar "Barnens bästa bibel", som i Åmål till att börja med kommer att delas ut i kyrkans olika barngrupper, för Christina Stake och Malin Andersson som arbetar i församlingen. Foto: Elinor Thuresson

Biskopen har själv översatt och bearbetat bibelns gamla grundtexter, från grekiska och hebreiska, så att de ska passa barnen. Sören Dalevi bjuder även läsaren på lite arameiska i boken. Hans initiativ handlar inte enbart om tron, utan också om kulturarvet som finns i bibeltexterna. Han argumenterar för behovet av kristen undervisning och att föra traditionen och budskapet vidare.

Som en rättighet

På ett extra herdabrevsomslag svept runt boken står en hälsning från Sören Dalevi: "Barn har rätt att få ta del av den kristna traditionen. Inte minst handlar det om att få ta del av det kulturarv i form av berättelser, psalmer och böner som präglat vårt land de senaste århundradena, ja de senaste tusen åren".

– Vi måste, om vi vill fortsätta vara folkkyrka, få barnen och ungdomarna med oss. De har dessutom rätt att få ta del av den kristna tradition som präglat vårt land de senaste tusen åren. Och vi kan inte längre utgå ifrån att barnen får med sig dessa kunskaper från skolan, skriver han i en debattartikel i Kyrkans tidning.

De mest centrala delarna av bibeln finns med i "Barnens bästa bibel", men det görs också ett personligt urval i vad som berättas. Till exempel ges god plats åt Noomis och Ruts resa till främmande land, liksom åt tjänstekvinnan Hagars sorg – hon som födde Abrahams förste son Ismael.

Lotta Cohén och Åmåls församling fick en kartong med böcker levererade i förra veckan. Här visar hon berättelsen om när Petrus tre gånger om förnekar Jesus.
Lotta Cohén och Åmåls församling fick en kartong med böcker levererade i förra veckan. Här visar hon berättelsen om när Petrus tre gånger om förnekar Jesus. Foto: Elinor Thuresson

Kyrkoherde Lotta Cohén är nyfiken på hur barnen kommer att ta emot boken. Hennes egen son hade många barnbiblar, men föredrog högläsning ur den tjocka vuxenbibeln, med David och Goliat som favorit.

Även för en vuxen finns det saker att fundera över.

– Boken börjar med Jesus födelse, det är intressant. Sedan kommer först gamla och sen nya testamentet. Varje avsnitt avslutas med en psalm, en vers eller en bön. Så det går att läsa ett avsnitt och så sluta med en andakt, säger Lotta Cohén.

Hon tycker om att barnen tas på allvar och att texten inte ryggar för svåra teman. Hon uppskattar att Sören Dalevi låter berättelserna stå för sig själva, utan kommentarer, även Jesus liknelser.

– Sen tänker barn mer konkret än vuxna. Så frågan är alltid hur de uppfattar det, om det bara blir en spännande sagobok eller om de ser Gud.

Delas ut i klasserna

Åmåls församling har en lång tradition av att dela ut Barnens bibel till barnen när de når skolåldern. Numera görs detta i ett samarbete med skolan, där kyrkans personal kommer ut i klasserna i årskurs 1 och berättar om den kristna skapelseberättelsen. Då får alla elever som vill Barnens bibel.

Men just i år har bokutdelningen inte gått att genomföra i och med pandemin. Så till att börja med kommer "Barnens bästa bibel" att delas ut till barn i lämplig läsupptäckarålder som är aktiva i församlingens barngrupper.

Berättelserna i boken drivs framåt av Marcus-Gunnar Pettersson illustrationer, med ett myller av människor och djur över sidorna. Mittuppslaget är ett utvik, där Röda Havet väldigt konkret vecklas ut och delar sig för Mose och Israels folk.

– Jag tycker den är rolig när jag bläddrar. Det är Pettson och Findus-stuk på bilderna, med många detaljer, säger Lotta Cohén och pekar på en råtta som sticker upp ur en pelikannäbb.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls församlingBiskopenDalslandEtik och religionLotta CohénSören DaleviVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.