Hoppa till huvudinnehållet

Deckarduon från Åmål jagar den ultimata romanen

Publicerad:

Debutromanen Det sista livet är enormt hyllad och finns översatt på 16 språk. Nu håller deckarduon Peter Nyström och Peter Mohlin från Åmål på att avsluta uppföljaren Den andra systern.

– Vi fokuserar på att göra det lika bra den här gången också.

Peter Nyström besökte Deckarlördag på Medis den 7:e november. Den andra halvan av författarduon, Peter Mohlin, kunde inte medverka. Moderator för samtalet var Carin Wernberger från Säffle bibliotek.
Peter Nyström besökte Deckarlördag på Medis den 7:e november. Den andra halvan av författarduon, Peter Mohlin, kunde inte medverka. Moderator för samtalet var Carin Wernberger från Säffle bibliotek. Foto: Alexander Lindhe

I april i år släpptes deras debutroman Det sista livet, som blivit hyllad och prisad både i Sverige och runt om i världen.

Boken handlar om en FBI-agent med rötterna i Värmland. Under vittnesskydd flyr han hem till sin mamma och bror, och med ny identitet börjar han arbeta som polis i Karlstad.

Ville göra tv-serie

Men att skriva böcker var egentligen inte vad författarduon Peter Nyström och Peter Mohlin hade planer på.

– Vi hade sett en tv-serie som vi båda tyckte var fruktansvärt dålig, och vi tänkte att det där kan vi göra bättre, berättar Peter Nyström.

Han sitter på scenen i Medis, inbjuden av Säffle bibliotek till ett event kallat Deckarlördag.

– Men vi insåg efter bara en vecka att de flesta krimserier är baserade på böcker, så då bestämde vi oss för att skriva en bok som vi kunde basera våran serie på.

Kreativitet i kartrummet

Duon är barndomsvänner och kommer från Åmål. Deras allra första bok skrev de i ett kartrum på vinden på Södra skolan i Åmål.

– Vi var väl tio år gamla och uppgiften var egentligen att skriva en berättelse individuellt, men vi lyckades övertala våran lärare att vi skulle få skriva tillsammans. Så hon skickade upp oss i kartrummet, och vi höll på hela dagen.

Första romanen i papperskorgen

Men det är varken boken som kom till i kartrummet eller den bok de skrev för att de egentligen ville göra en tv-serie som är Det sista livet.

– Den första boken blev refuserad. Vi har tagit med en karaktär, men resten tror jag ligger i papperskorgen. Vi ville helt enkelt börja om från början, och ser den första boken mest som en skrivarkurs, säger Peter Nyström.

Corona och boksläpp

Egentligen skulle även Peter Mohlin varit med, men han fick stanna hemma på grund av lite feber och hosta.

– Det är sådant där som man sket i förr och så åkte man ändå. Men i dessa dagar är det annorlunda, konstaterar Peter Nyström.

Så här ser den ut, Nyströms och Mohlins debutdeckare, Det sista livet.
Så här ser den ut, Nyströms och Mohlins debutdeckare, Det sista livet. Foto: Alexander Lindhe

Coronapandemin har ställt in en hel del event och boksigneringar under året. Till en början var författarna rädda att det nya viruset skulle påverka boksläppet negativt, men så har det inte riktigt blivit.

– Vi märkte ganska snart att eftersom folk var tvungna att vara hemma så hade de ju tid att läsa och lyssna på boken.

"Stumma och överväldigade"

Det sista livet är nu översatt till 16 språk och har vunnit pris i bland annat Sverige och Holland.

Och i november kan den vinna ytterligare ett pris. Den är nämligen nominerad till en gyllene kofot i kategorin Bästa svenska debut, som delas ut av Svenska deckarakademien.

– Vi är stumma och väldigt överväldigade över att den är så väl mottagen. Det är ett enormt betyg att få det här erkännandet.

Uppföljaren på gång

I april 2021 kommer uppföljaren som ska heta Den andra systern. Men Peter Nyström menar att de försöker att inte påverkas för mycket av framgångarna med Det sista livet.

– Vi jobbar på och fokuserar på att vi ska göra det lika bra den här gången. Vi är på jakt efter den ultimata deckarromanen, och den jakten kommer vi aldrig att lösa. Men vi håller på, vi jagar!

Artikeltaggar

ÅmålLitteraturMedborgarhusetNöje/KulturNyheterPeter MohlinPeter NyströmSäffleSäffle bibliotek

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.