Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Rädda jobb och företag i Fyrbodal

Publicerad:
 I Fyrbodal har arbetslösheten redan stigit till över 10 procent under coronapandemin, skriver insändarskribenten.
I Fyrbodal har arbetslösheten redan stigit till över 10 procent under coronapandemin, skriver insändarskribenten. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Just nu ser vi en kraftigt ökad spridning av coronaviruset i Västra Götaland liksom i Sverige i stort. Läget är mycket bekymmersam. I denna svåra tid måste vi alla ta ansvar för att hejda smittspridningen genom att följa de skärpta regionala rekommendationer som införts i bland annat i vårt län.

Men ökad smittspridning och skärpta rekommendationer slår hårt mot ekonomin. I Fyrbodal har arbetslösheten redan stigit till över 10 procent och vi ser hur varselvågen snabbt växer till. Dessvärre möter regeringen en snabbt ökad arbetslöshet med passivitet och häpnadsväckande prioriteringar. Istället för att återkomma med åtgärder för att rädda jobb och företag går regeringen vidare med förslaget om en så kallad ”familjevecka”.

Få säger nej till mer betald ledighet men mitt i en pandemi och i en tid med växande arbetslöshet och en allvarlig trygghetskris är det för oss moderater självklart att det är en enorm felprioritering att ökade skattemedel ska användas för att vissa ska få vara lediga en vecka till. Istället måste vi prioritera åtgärder som räddar jobb och företag.

Vi moderater tog i vår budgetmotion höjd för en ökad smittspridning och kommer nu lägga fram förslag om nya krispaket. Flera stödåtgärder behöver förlängas men samtidigt förbättras. Ska vi klara av att knäcka arbetslösheten kan vårens misstag inte upprepas. Flera av de stöd som införts i coronapandemins spår han fungerat dåligt, vissa har knappt används, och detta ofta eftersom regeringen krånglat till stöden. Det har stått Sverige dyrt i form av ökad arbetslöshet.

Moderaterna vill förlänga krisstöden – men ställer krav på förbättringar. Möjligheten till korttidspermittering behöver förlängas men kompletteras med krav på kompentensutveckling. Skattebetalarna ska inte betala för passivitet. Det så kallade omställningsstödet för särskilt drabbade företag är för krångligt, särskilt för småföretag. Därför vill vi ta bort kravet på revisorsintyg för mindre bolag. Vidare vill vi förlänga möjligheten till uppskov för företag att betala in skatt samt få på plats en fungerade företagsakut dit små och medelstora företag kan vända sig för att få statliga kreditgarantier.

Sverige och Fyrbodal går en tuff tid till mötes på grund av ökad smittspridning och skärpta rekommendationer. Nu krävs förlängda och förbättrade krisstöd för att rädda jobb och företag. Och ett stort personligt ansvarstagande från oss alla för att stoppa smittspridningen och rädda liv.

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

Artikeltaggar

DalslandInsändareJohan HultbergModeraterna