Hoppa till huvudinnehållet

Tösse skola renoveras "så snart som möjlig"

Publicerad:
Snart ska renoveringen av Tösse skola vara igång.
Snart ska renoveringen av Tösse skola vara igång. Foto: Lena Karlsson

Att Tösse skola ska genomgå genomgå ganska omfattande upprustning beslutade Åmåls kommunfullmäktige redan för flera år sedan. Men nu har barn- och utbildningsnämnden upprättat en preliminär tidsplan.

– Tanken är att vi ska komma igång så snart som möjligt, säger nämndordförande Jerry Saxin (S).

Det finns fortfarande två möjliga vägar för renoveringen av Tösse skola. Längden varierar lite beroende på vilket av dessa alternativ barn- och utbildningsförvaltningen och Åmåls kommunfastigheter, Åkab, väljer att gå vidare med.

Alternativ 1 består av de "nödvändiga åtgärder" kommunfullmäktige klubbade igenom 2016. Åtgärdsprogrammet skulle i så fall omfatta matsal, kök och hygienutrymmen, samt framtagande av kostnader för grupprum, samtalsrum, utrymmen för extern personal, bättre ingångar och flöde genom skolan, samt fritidshemsmodul.

Alternativ 2 skiljer sig egentligen bara på en punkt från ovanstående, nämligen att den redan påbörjade projekteringen kring en sammanslagning av skola och förskola fortsätter. Projekteringen fokuserar på hur verksamheterna skulle kunna samordna sina behov och öka varandras flexibelt i fråga av nyttjande av personal och lokaler exempelvis vid öppning och stängning.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att ombyggnaden ska pågå under perioden 2022 - 2025, men det kan också komma igång tidigare. Detta förutsätter dock att kostnaden inte blir högre, tillägger nämnden.

Vad kan slutnotan landa på?

– Jag har inte fått några siffror än, men klart att det blir dyrt, säger Jerry Saxin.

Barn- och utbildningsförvaltningen har på olika sätt arbetat med lokalfrågor i Tösse sedan 2005. Byggnaden anses ha stora behov utifrån såväl ett arbetsmiljöperspektiv som ett pedagogiskt perspektiv.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenJerry SaxinSkola och utbildningTösseTösse skola

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.