Åmålsfilmare prisades i Georgien

Publicerad:
Filmplats Åmål var lyckosamt i Georgien. Foto: Filmplats

Det blev rena medaljregnet för Filmplats Åmål när den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen i Georgien avrundades på söndagen. Mest lyckosam var 14 åriga Elma Andreasson Larsson som kammade hem två tunga utmärkelser.

Filmplats Åmåls fortsätter att visa framfötterna internationellt. Under helgen som gick hade de unga dalslänningarna med flera tävlingsbidrag i den tionde upplagan av Oqros pepela - Gyllene fjärilen - som är en barn- och ungdomsfilmfestival med bas i Georgiens huvudstad Tiblisi.

Utfallet blev minst sagt lyckosamt. Hela fyra priser tillföll Åmål, och bäst av alla lyckades 14 åriga Elma Andreasson Larsson. Hon vann tungviktskategorin Bästa regi, samt tog silvermedalj i kategorin Bästa film med ett socialt tema.

Bidraget ifråga har titel "Bli utan", på engelska "In time", och huvudrollen spelas av Jonna Matsson. Hennes insats framför kameran föll uppenbarligen festivaljuryn i smaken, för Mattsson knep andraplatsen i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare.

Jonna Mattsson blev tvåa i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare.
Jonna Mattsson blev tvåa i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare. Foto: Filmplats

Fjärde priset med Åmålsanknytning gick till Isac Fridlund. Han kom på tredje plats i kategorin Bästa film om barns rättigheter, med bidraget "F för respekt".

Gyllene fjärilens tävlingsprogram är öppet för barn och ungdomar under 19 år. Filmerna får max vara sju minuter långa. I år hade arrangörerna valt ut 40 filmer från 20 länder.

Filmplats är ett projekt med tema mänskliga rättigheter och ungt filmskapande. Verksamheten bedrivs på sju orter i Västra Götaland och finansieras med stöd från Arvsfonden.

Artikeltaggar

ÅmålFilmFilmplats

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare