• tisdag
  19 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  20 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.7 mm
 • torsdag
  21 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • fredag
  22 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Forskare: Oroande ökning av covidinlagda

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Antalet covidinlagda patienter har ökat kraftigt i Sverige under de senaste veckorna. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Fredrik Elgh, professor i virologi, säger i tv-programmet Agenda i SVT att Sverige är på väg att få lika många coronapatienter inlagda på sjukhus som det var i april, när det var som flest.

– Med den lutning vi har på kurvan når vi samma läge om två veckor, säger han.

Enligt Folkhälsomyndigheten överstiger antalet patienter som lagts in på sjukhus under vecka 45 (2–8 november) den föregående veckan trots att rapporteringen för perioden inte är komplett än. Och mellan vecka 43 och 44 ökade antalet inlagda patienter med 87 procent.

– Det är jätteallvarligt med den här snabba ökningen som vi inte vet när den ska toppa. Visste vi det och trodde att det skulle vara om två veckor, då hade oron inte varit lika stor. Men vi är inte alls säkra på om det kan fortsätta framåt jul och längre än så, säger Jan Albert, professor i smittskydd, i Agenda.

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.