Hoppa till huvudinnehållet

SVT i julhelgen: Tarzanpappa från Åmål

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Journalisten och filmaren Tom Alandh berättar om sin pappa från Åmål.
Journalisten och filmaren Tom Alandh berättar om sin pappa från Åmål. Foto: Henrik Montgomery/TT

En annorlunda pappa från Åmål och en poetisk rapport från Bergslagen. Det är några av inslagen i SVT:s julutbud i år.

Självklara inslag som Karl-Bertil Jonsson och Svensson, Svensson återkommer i rutan även julen 2020, men det bjuds även nya. SVT lockar bland annat med en helt ny dokumentär av filmaren Tom Alandh, som denna gång skildrar sin egen far. "Mörtfors-Tarzan" sänds på juldagen. Så här beskrivs den:

"Många sa att det mörka och vilda hos honom gjorde att han såg ut som Tarzan, trots att han bara (sic!) kom från Åmål. Stilig var han också, skräddarsytt och handgjorda skor och Lancian var han ensam om i stan."

Nya generationer

På nyårsdagen serveras "Sång till Bergslagen", där dokumentärfilmarna Nina Hedenius och William Long skildrar sin hembygd. "Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form."

Ytterligare en dokumentär, i två delar, handlar om Ulf Lundell, med värmländska Dotter som en av de medverkande. Första delen sänds 30 december.

Artikeltaggar

SVTTVÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.