Hoppa till huvudinnehållet

För mycket bly i många kaffefilter

Publicerad:
Svenskar dricker mest kaffe i världen, efter Finland. Görs kaffet hemma i bryggare behövs oftast ett kaffefilter. Risken är stor att det innehåller för höga halter av bly. Arkivbild.
Svenskar dricker mest kaffe i världen, efter Finland. Görs kaffet hemma i bryggare behövs oftast ett kaffefilter. Risken är stor att det innehåller för höga halter av bly. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I nio av de femton vanligaste kaffefiltren finns för höga halter bly, visar ett test som tidningen Råd & Rön genomfört.

Filtren lades i ett vattenbad där ämnena fick laka ur. Sedan mättes halterna i vätskan. Halterna av bly jämfördes med gränsvärdet för dricksvatten, tio mikrogram per liter.

– Det här är inte några akuta nivåer, men i och med att vi måste minska mängden bly vi får i oss via maten bör kaffefilter bidra med så lite som möjligt, säger Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelsverket, till Råd & Rön.

Högsta halterna hade Coop Extra kaffefilter med 21,1 mikrogram bly per liter lakvatten.

"Vi tycker att det är allvarligt med de uppmätta halterna i ert test som inte stämmer med kraven i standarden. Vi har startat en utredning med leverantören och delgett de blyhalter som R&R har uppmätt. De tester som regelbundet görs hos leverantören stämmer inte överens med resultaten från R&R, utan visar att halterna ligger inom de angivna gränserna", skriver Helena Kilström Esscher, chef för press- och medierelationer på Coop, i ett mejl till tidningen.

Artikeltaggar

CoopFinlandLivsmedelsverketMiljöSverige

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.