Hoppa till huvudinnehållet

Aktier och virus präglade budgetdebatten

Publicerad:
På tisdagen klubbades Åmåls budget för 2021 igenom.
På tisdagen klubbades Åmåls budget för 2021 igenom. Foto: Andreas Dagström

Röda som pratade sig varma för aktieutdelning och blåa som ville invänta mer statsbidrag.

Ett märkligt år gav en märklig budgetdebatt i Åmåls kommunfullmäktige.

Pandemin satte sin prägel på tisdagens sammanträde. Och då handlade det inte bara om nya försiktighetsåtgärder när ledamöterna ledsagades till sina platser. Eller att provisoriska talarstolen spritades mellan varje anförande.

Svårgreppbar, närmast omöjlig att förutse är coronas ekonomiska konsekvenser, något som visade sig tydligare än önskvärt under årets stora budgetdebatt i fullmäktige.

– 2020 har varit ett underligt år. Det märktes om inte annat när budgetarbetet drog igång. Då hade vi helt andra siffror än nu att förhålla oss till, sa Michael Karlsson (S), när han i korta ordalag lade fram den styrande majoritetens förslag.

Fullmäktigemöte kan hållas på webben

Budgeten är satt utifrån prognosen att invånarantalet minskar med hundra personer under kommande år. Därmed faller sex miljoner kronor bort ur kommunkassan. Men sammantaget beräknas Åmål ändå gå med tre miljoner kronor i vinst.

– Det som sticker ut är ett par saker. Bland annat har vi inget sparbeting på personal, och i och med det når vi inte överskottsmålet på 1,5 procent. För att komma dit hade det krävts mer omfattande varsel. Då är det bättre att ha resurserna ute på fältet än att vi samlar på oss ett överskott som vi inte kan använda ändå, säger Michael Karlsson (S).

En annan uppmärksammad post i Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budget är den så kallade landsbygdsmiljonen.

– Vi ser behovet där ute, sa Michael Karlsson (S). Det finns ett stort behov av att kunna leva och bo utanför tätorten, vilket är jättepositivt. Då gäller det att vi som politiker även i den här tiden vågar gasa på något.

Anförande avslutades i moll:

– Läget är tufft och hårt. Men vi har bara sett början på det som komma skall.

Majoritetskollegan Peter Olsson (V) biföll naturligt förslaget han varit med och tagit fram:

– Det är en bra och stabil budget, präglad av lokala förutsättningar och behov, sa Olsson.

Förste oppositionspolitiker att ta till orda var Moderaternas gruppledare, Ulla Berne. Hon hade velat se fler besparingar.

– Om båten går tungt, då behövs inte fler styrmän. Inkomster och utgifter är oerhört hårt sammankopplade. En kommuns kärnverksamhet är viktigast: skola och omsorg. Vi har alltid verkat för det, medan den nuvarande majoriteten har hållit fast vid sin roll som partykommun där alla fått allt. Nu är pengarna slut. Därför är det inte konstigt att möjligheten att ta fram en bra skuggbudget blir begränsad, sa Berne.

Osäkerhet till följd av coronan har annars framhållits som huvudförklaring till varför Alliansen lät bli att presenterade något eget budgetförslag den här gången. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna nöjde sig med en längre protokollanteckning. Men för den sakens skull saknades inte kritik mot majoritetens förslag. Exempelvis uttrycktes irritation över hur S, V och MP anses ha tagit en gammal partiöverskridande överenskommelsen om renovering av Tösse skola och bakat in i sitt landsbygdspaket.

– Budgeten känns väldigt vidlyftig och oansvarig , sa Peter Stenberg (L). Om inte staten hade bistått med en massa pengar de senaste åren så hade Åmål varit en kandidat för "Lyxfällan".

Särskilt irriterade är Alliansföreträdare på att majoriteten begärt aktieutdelning av de kommunala bolagen Åkab och Såab, för att täcka upp vad som annars hade blivit ett kraftigt minusresultat. Totalt tänker S, V och MP plocka ut 9,5 miljoner kronor.

– Jag har ingenting emot aktieutdelning, tvärtom. Om det görs i bolag som går bra, sa Peter Stenberg (L).

På samma sätt lät det från Lars-Olof Ottosson (C):

– Självklart ska man kunna begära aktieutdelning från bolag, när det finns verkliga pengar. Men Åkab är belånat upp över skorstenen. Att man då väljer att flytta över 8-9 miljoner kronor till kommunen är för mig en gåta. Det är som att ta pengar från sin hustrus plånbok och lägga dem i sin egen, sa Ottosson.

Istället för att belasta sina egna bolag tyckte i alla fall Peter Stenberg (L) att kommunen borde vänta och se vilka coronabidrag staten presenterat framöver.

Michael Karlsson (S) menar att aktieutdelningen inte är ett sätt att skaka fram pengar utan bör betraktas som en nödlösning i det svåra ekonomiska läge kommunen hamnat i till följd av pandemin:

– Det är en engångsföreteelse, något som aldrig har gjorts förut. Möjligheten har varit på förslag tidigare, men det realiserades aldrig då, säger Karlsson (S).

Sverigedemokraterna hade ett visserligen tunt men ändå eget budgetförslag på bordet när debatten skulle börja. Bland annat förespråkade SD effektivisering inom Svenska för invandrare, SFI, och att kommunen avslutar integrationsprojektet In Åmål. Pengarna skulle i stället läggas på grundskolan, "där vissa klasser inte har bättre resultat än i utanförskapsområden som Vivalla och Bergsjön". Men efter att ha refererat delar av innehållet ville Ove Kaye (SD) att deras budget skulle omvandlas till en protokollsanteckning.

Det fanns därmed bara ett förslag att ta ställning till när debatten avslutades. Som väntat klubbades Åmåls kommuns budget för 2021 igenom.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonMichael KarlssonPeter OlssonPeter StenbergPolitikUlla Berne

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.