Hoppa till huvudinnehållet

Fullmäktigemöte kan hållas på webben

Publicerad:
I framtiden kan Åmåls kommunfullmäktige sammanträda på webben, men möjligheten kommer bara praktiseras vid nödfall. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Om pandemin försvåras och sätter stopp för fler fysiska möten så kommer Åmåls kommunfullmäktige kunna sammanträda på distans. Den möjligheten klubbades igenom på tisdagen.

"Kommunfullmäktige får, om särskilda skäl föreligger, sammanträda med ledamöter närvarande på distans. Sådana sammanträde får endast äga rum om ljud- och bildöverföring sker i realtid och på sådant sätt att samtliga deltagare kan se och höra varandra på lika villkor."

Så lyder inledningen av det tillägg i arbetsordningen som fullmäktige anammade vid tisdagens möte.

Alla var inte helt begeistrade över den nya möjligheten.

– Jag förstår behovet, fast det blir svårt att uppfylla kraven, sa Lars-Olof Ottosson (C), och påpekade att alla ledamöter sannolikt inte är fiberanslutna.

Dålig eller obefintlig internetuppkoppling kan med andra ord påverka den demokratiska processen.

Aktier och virus präglade budgetdebatten

Kommunstyrelsens vice ordförande Göran Karlsson (S) påpekade att distansmöten är en nödlösning och att många andra kommuner redan har fattat liknande beslut:

– Det ska gå att hålla möten på distans, men jag hoppas att vi slipper, sa Karlsson (S).

Kansli- och utredningschef Björn Skog tillade att formuleringarna är starkt inspirerade av SKR:s riktlinjer, vilket bland annat innebär att fullmäktigesammanträden alltid måste äga rum på en fysisk plats. Frågan är då var denna plats är om ledamöterna sammanstrålar i cyberspace? Tolkningen blev att mötet äger rum där ordförande befinner sig.

Björn Skog påpekade också att erfarenheter visat hur svårt det är att blanda fysisk och digital medverkan, om alla ska kunna se varandra på lika villkor. Renodlade webbmöten fungerar dock i regel bra.

Om situationen blir sådan att fullmäktige bara kan träffas över internet så kan ledamöter utan privat fiberuppkoppling exempelvis få använda enskilda kontor på stadshuset.

– Tillägget i arbetsordningen ska inte ses som ett smidigt sätt att delta via länk, säger kansli- och utredningschefen.

Artikeltaggar

ÅmålGöran KarlssonKommunfullmäktigeLars-Olof OttossonPolitik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.