Hoppa till huvudinnehållet

Värnar om svensk mat: "Sverige är inte självförsörjande – ens till 50 procent"

Publicerad:
Ulrika Bäckströms söner har numera tagit över Björkils gård, men hon brinner fortfarande för frågorna om svenska livsmedel.
Ulrika Bäckströms söner har numera tagit över Björkils gård, men hon brinner fortfarande för frågorna om svenska livsmedel. Foto: Rasmus Isaksson

Sverige är det land i Europa som använder minst antibiotika till djurhållning. Det är tionde året i rad det inträffar. Något som enligt Ulrika Bäckström, tidigare ägare av mjölkgården Björkils gård utanför Åmål, bör lyftas fram som ett argument för att handla svenskt.

Det land i EU som använder mest antibiotika till djurhållning är Cypern. Cypriotiska bönder använder 40 gånger mer antibiotika än svenska bönder, som alltså använder det minst av alla.

– Jag tycker det är jättebra, det är bara det att konsumenterna kanske inte vet om det. Då tycker jag att det borde lyftas fram i media, säger Ulrika Bäckström och fortsätter:

– Det pratas mycket om att vara källkritiska och då måste vi vara det med maten också. Jag tror inte det är så många som vet om att Sverige är så bra på just det här.

Antibiotika inom djurhållning används framförallt i djurens foder. Detta för att de inte ska bli sjuka, samt eftersom de då växer bättre. Följderna kan bli katastrofala.

– Om djuren får för mycket antibiotika blir de resistenta istället och samma sak drabbar sen oss människor. Då blir det svårare att hitta medicin. Vad ska vi hitta på då? Det kan du fråga dig, säger Bäckström.

I Sverige är det sedan 1986 förbjudet att använda antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. Alltså är det förbjudet att blanda i det i djurfoder.

I sådana här inhägnader bor kalvarna till en början så att bönderna kan hålla koll på att de äter ordentligt.
I sådana här inhägnader bor kalvarna till en början så att bönderna kan hålla koll på att de äter ordentligt. Foto: Rasmus Isaksson

Måste börja kolla

Enligt Ulrika Bäckström mår svenskt lantbruk idag bra, så länge det finns konsumenter. Hon menar att svenskar måste börja handla mer inhemskt.

– Jag vet inte om jag tycker du måste handla lokalt, men jag tycker du borde handla så mycket svenska produkter som möjligt. Sen är att handla lokalt ytterligare ett plus, men det viktigaste är att handla svenskt. Vi är lika bra nere i Skåne som uppe i Norrland, eller här i Dalsland.

Enligt Bäckström ligger mycket av ansvaret på konsumenten.

– Mycket står på innehållsförteckningen. Mycket är märkt med den svenska flaggan och då är det svenskt. Det handlar om att läsa på baksidan. Jag höll på att gå på det förra veckan när jag var i en affär. De hade ställt fram massor av pepparkaksburkar, som vi vill ha nu. Men av en slump råkade jag läsa på baksidan och då var det palmolja i. Då ställde jag tillbaka den. Vi måste läsa, titta och tänka lite innan vi gör. Annars tar vi bara någonting för att det var billigt. Det är lätt att säga men vi måste försöka börja göra också.

Ulrika Bäckström har tidigare varit engagerad i Arla, där hon har arbetat för konsumenterna.

Vad har du gjort för att lyfta frågorna du brinner för?

– Jag har försökt propagera för att vi ska arbeta för det svenska lantbruket, eller jordbruket överlag, och öppna ytor, med allt som det innebär. Det gäller inte bara mjölkgårdar. Du kan välja väldigt mycket aktivt om du tänker efter. Det är det jag tycker är intressant och propagerar för, säger Ulrika Bäckström.

Lantbruket är en bransch som enligt Bäckström har klarat sig bra under coronapandemin.

– Hittills tror jag vi har klarat oss ganska bra. Det är mycket arbete utomhus.

Just lantbruket menar hon kan dessutom komma att bli livsviktigt om pandemin eskalerar.

– Tänk om det händer oss någonting. Vi är inte självförsörjande ens till 50 procent. Tänk om det blir stopp mellan gränserna, hur får vi hit varor då? Det är en svår fråga, men det är intressant att tänka på vad som händer om jag gör si eller så, säger Bäckström.

Coronapandemin har dessutom fått svenskarna att köpa mer inhemska livsmedel.

– Det pratar de om i alla fall. Mataffärerna går bra, till skillnad från restaurangerna, så det måste vara så. Även om är det synd om restaurangerna. Om folk köper mer svenska produkter går det bra för oss, säger Ulrika Bäckström.

Ulrika Bäckström, som tidigare ägde Björkils gård, tycker att Sveriges befolkning borde köpa mer svenska livsmedel.
Ulrika Bäckström, som tidigare ägde Björkils gård, tycker att Sveriges befolkning borde köpa mer svenska livsmedel. Foto: Rasmus Isaksson

Artikeltaggar

ÅmålBjörkils gårdJordbrukLantbrukUlrika Bäckström

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.