Hoppa till huvudinnehållet

Initiativtagarna till actionparken fick ta första spadtaget

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Albin Skott och Eric Jensen Åhl är upprinnelsen till actionparken genom ett medborgarförslag de lämnade in i april 2016.
Albin Skott och Eric Jensen Åhl är upprinnelsen till actionparken genom ett medborgarförslag de lämnade in i april 2016. Foto: Elinor Thuresson

Initiativtagarna Albin Skott och Eric Jensen Åhl fick på lördagen ta ett först symboliskt spadtag för actionparken på Mossängen.

Samtidigt passade Rädda Barnen på att lämna över 10 000 kronor för att stödja tillgänglighetsanpassningen av parken och det blev lite improviserad parkouruppvisning.

Den här helgen har Åmåls Actionpark tänkt börja gräva på Mossängen. Vilket firades med en ceremoni nedanför vattentornsbacken på lördagen.

På plats fanns Albin Skott och Eric Jensen Åhl, killarna som i april 2016 lämnade in ett medborgarförslag som i vår – fem år senare – kommer att vara verklighet.

– Jag kommer inte riktigt ihåg hur vi tänkte när vi skrev. Det har tagit så lång tid. Men det verkade spännande, säger Albin Skott.

Deras ursprungliga förslag handlade om en skatepark, för skateboard och kickbike. Under åren som gått har Albin Skott hunnit sluta åka skateboard, men han kanske kan ta upp det igen nu när förutsättningarna blir så mycket bättre.

– Vi kommer nog att hänga här mycket, säger han i alla fall.

Eric Jensen Åhl åker fortfarande skateboard, ibland, men har å andra sidan slutat med parkour.

Styrelsen i Åmåls Actionpark bjöd på en improviserad uppvisning på Mossängen. Kassören Dennis Hareskog gör en volt mot en av föreningens nya mattor. Ledamoten Björn Johansson agerade hinder med invigningsspaden.
Styrelsen i Åmåls Actionpark bjöd på en improviserad uppvisning på Mossängen. Kassören Dennis Hareskog gör en volt mot en av föreningens nya mattor. Ledamoten Björn Johansson agerade hinder med invigningsspaden. Foto: Elinor Thuresson

Redan från början var Åmåls kommun positivt inställd till killarnas förslag. Men avgörande för att det skulle genomföras, var att det skulle finnas en förening som kunde ansvara för driften och underhållet. Så när Åmåls gymnastikförening gick in och föreningen Åmåls Actionpark bildades, kunde planerna ta fart.

– Jag kan lite förstå att det tog tid. Det är stort ekonomiskt, med mycket pengar. Men vi hade nästan trott de hade glömt bort det, säger Albin Skott.

Det första spadtaget, med en spade sponsrad särskilt för tillfället, blev i högsta grad symboliskt, för det frusna gruset på Mossängsplanen var minst sagt svårrubbat.

Killarna, som nu hunnit bli 13 och 14 år, är nöjda att deras idé blir verklighet, även om det tog tid.

– Det måste vara fler än vi som tycker det här är kul, så det blir bra för dem också, säger Albin Skott.

Styrelsen i Åmåls Actionpark tillsammans med initiativtagarna Albin Skott och Eric Jensen Åhl tar emot den symboliska checken av Rädda Barnens representanter. Från vänster: Ove Holmström, Axel Byh, Ricky Holmström, Dennis Hareskog, Rimon Al-Homsi, Björn Johansson, Albin Skott, Eric Jensen Åhl, Marie Forsgren och Angelica Dahlberg.
Styrelsen i Åmåls Actionpark tillsammans med initiativtagarna Albin Skott och Eric Jensen Åhl tar emot den symboliska checken av Rädda Barnens representanter. Från vänster: Ove Holmström, Axel Byh, Ricky Holmström, Dennis Hareskog, Rimon Al-Homsi, Björn Johansson, Albin Skott, Eric Jensen Åhl, Marie Forsgren och Angelica Dahlberg. Foto: Elinor Thuresson

Rädda Barnen Åmål fanns på plats på Mossängen för att räcka över en gåva på 10 000 kronor, som ska användas till att ytterligare tillgänglighetsanpassa actionparken.

– Det är viktigt att alla barn kan vara med, säger ordförande Marie Forsgren.

Hon och sekreteraren Angelica Dahlgren lämnade över den stora checken till Åmåls Actionparks styrelse, medan kassören Lena Hesselroth fotograferade till föreningens Facebooksida.

Åmåls actionpark har nyligen också tagit emot en omfattande gåva från Gefle gymnastikförening, där en tidigare parkourutövare i Åmåls gymnastikförening numera är tränare. De utrangerade träningsmattorna är i gott skick och kommer att bli till stor nytta. Ricky Holmström, ordförande i Åmåls Actionpark, uppskattar att det skulle ha kostat 100 000 kronor att köpa motsvarande mattor nya.

De finaste, dyraste, mattorna kommer att förvaras inomhus och tas ut vid träning, men andra kommer att finnas tillgängliga i gymnastikdelen av actionparken.

Rimon Al-Homsi gör en bakåtvolt från containern.
Rimon Al-Homsi gör en bakåtvolt från containern. Foto: Elinor Thuresson

Styrelsen för Åmåls Actionpark bjöd på en improviserad uppvisning i anslutning till spadceremonin. Planen var sedan att de skulle börja gräva på riktigt, med grävmaskin, på söndagen. De försöker göra mycket av arbetet själva.

– Vi lägger ner mycket jobb, vill jag lova, säger Ricky Holmström.

– Men det kommer att bli värt det, säger Dennis Hareskog, kassör i föreningen.

Ricky Holmström och de andra hjälps åt att få ut mattorna ur containern.
Ricky Holmström och de andra hjälps åt att få ut mattorna ur containern. Foto: Elinor Thuresson
Axel Byh i en volt uppe på containertaket.
Axel Byh i en volt uppe på containertaket. Foto: Elinor Thuresson
Eric Jensen Åhl och Albin Skott fick även vara hopphinder. Rimon Al-Homsi voltade över dem.
Eric Jensen Åhl och Albin Skott fick även vara hopphinder. Rimon Al-Homsi voltade över dem. Foto: Elinor Thuresson
Axel Byh hoppar över invigningsspaden som Björn Johansson håller.
Axel Byh hoppar över invigningsspaden som Björn Johansson håller. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGymnastikMossängens IPRädda Barnen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.