Hoppa till huvudinnehållet

Så har corona slagit mot Ahlstrom-Munksjö

Publicerad:
Timmertransport på väg in till pappersbruket Ahlström-Munksjö i Billingsfors. Foto: THOMAS WALLIN

Coronapandemin har slagit hårt mot många av Sveriges näringar. Även landets skogsindustri har drabbats. En sådan är Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors.

– Vi har, precis som de flesta andra fabriker, under året drabbats av pandemin, säger Pontus Larsson, virkeschef på Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors.

Vissa industrier i Sverige har klarat krisen ganska bra. Till exempel fabriker som tillverkar hygienprodukter som toalettpapper, servetter och munskydd.

"Har slagit stenhårt"

På andra håll har det varit betydligt tuffare.

– Eftersom bland annat stora köpcentran fick problem har det slagit stenhårt mot fabriker som tillverkat reklamblad och tidningspapper. Även Ahlstrom-Munksjö har i viss mån drabbats av detta. Vi har förbrukat 10 procent lägre med barrmassaved under 2020 än vanligt, säger Pontus Larsson.

Bromsade härjningar

Han menar att företaget ändå har gjort vad man kunnat för att ta emot planerade volymer från leverantörer för att bromsa barkborrens härjningar.

Pontus Larsson, virkeschef på Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors.
Pontus Larsson, virkeschef på Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors. Foto: Privat

– Ur den synvinkeln ligger veden bättre på vår vedgård än i skogen, säger han.

Priser har gått ned

Pontus Larsson berättar att massaveds- och bränslevedspriset under det senaste året har gått ner vid ett antal tillfällen.

– Om det kommer att ligga kvar på denna nivå är svårt att sia om. Klart är att det för tillfället är ett kraftigt överskott i alla fall på barrmassaved och bränsleved. Förutom pandemins påverkan är en ytterligare orsak att förra vinterns vindfällen och jakten på barkborreangripet virke har givit en större andel av tidigare nämnda sortiment än normalt.

– Samtidigt upplever sågverken goda tider och är köpsugna på sågtimmer, så priserna har höjts under oktober-november. Det stora frågetecknet för branschen är hur man skall kunna få fram tillräckliga timmervolymer utan att det samtidigt blir för mycket massaved. Det finns ju trots allt både timmer och massaved på ett träd, säger Pontus Larsson.

Skogsarbetet

Sammanfattningsvis menar han att det, trots allt, rullar på ganska bra med arbetet i skogen.

Bild från ett arbete vid en skogsavverkning tagen i ett annat sammanhang.
Bild från ett arbete vid en skogsavverkning tagen i ett annat sammanhang. Foto: Alexander Lindhe

– Även om inte pappersindustrin har fullt tryck överallt, så har det till viss del ändå vägts upp av att sågverken har gått bra. Folk har stannat hemma under sommaren och ägnat sig åt hemmabyggen. Så försäljningen av tryckimpregnerat virke på hemmamarknaden har gått som tåget för sågverken. Det har även gått bra när det gäller försäljningen av sågade trävaror i USA, säger Pontus Larsson.

Bra på inköpssidan

Han tycker också att det har fungerat ganska normalt på inköpssidan.

– Det finns ett intresse av att avverka och vi har varit hyggligt förskonande från corona ute i vår fältverksamhet. Vi möter våra kunder i skogen i stället för hemma vid köksbordet och åker i varsin bil. Många av våra leverantörer är också äldre så det är viktigt att göra vad vi kan för att inte riskera att smitta varandra, säger Pontus Larsson.

Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors har haft några fall av smitta bland de anställda inne i fabriken, men Pontus Larsson tycker att detta har hanteras bra av företagsledningen.

– De har varit jätteduktiga på att hindra smittspridning ytterligare inne i fabriken, så det har fungerat fint, säger han.

Artikeltaggar

Ahlstrom BillingsforsBarkborreBillingsforsCoronavirusetNyheterPontus LarssonSkogSkogsnäring

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.