Hoppa till huvudinnehållet

IFK Åmål får störst andel av Riksidrottsförbundets stödpengar

Publicerad:
IFK Åmål får störst andel av stödpengarna av alla föreningar i Åmål.
IFK Åmål får störst andel av stödpengarna av alla föreningar i Åmål. Foto: Elinor Thuresson

Riksidrottsförbundet delade under förra veckan ut stödpengar för årets tredje kvartal till föreningar runt om i hela landet. I Åmål toppar IFK Åmål listan över de klubbar som får mest.

Stödpengarna som delas ut ska enligt förbundet kompensera de uteblivna intäkter och kostnader som föreningar gått miste om mellan den 1 juli och den 30 september.

I Åmål går IFK Åmål iväg med den största summan, 164 000 kronor. Därefter kommer IF Viken med 145 000 kronor och sedan Åmåls SK med 64 000 kronor.

Mängden stödpengar en förening får beror på hur stort behov den av pengar den är i.

"En bärande princip för stödet är att förlusten jämförs med föreningens omsättning" skriver Riksidrottsförbundet på sin hemsida.

I snitt får varje förening 44 procent av det stöd som efterfrågades. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tror det kommer behövas mer nästa år.

– Det kommer att krävas extraordinära insatser även under 2021 och därför ser vi behov av minst 2 miljarder i ytterligare stöd under nästa år och besked från regeringen behövs snabbt, säger han till Riksidrottsförbundets hemsida.

Eriksson är inte bara orolig över föreningars överlevnad utan även för ungdomarna i samhället.

– Jag är djupt oroad över de äldre tonåringar som i och med skärpta lokala allmänna råd nu inte ska träna. Här behöver vi och Folkhälsomyndigheten hitta en lösning så vi inte tappar dessa killar och tjejer när de kanske behöver idrotten och tillhörigheten i föreningen som mest.

Så mycket får föreningarna i Åmål
1. IFK Åmål164 000 kr
2. IF Viken145 000 kr
3. Åmåls SK64 000 kr
4. Tösse IF46 000 kr
5. Segelsällskapet Åmålsviken22 000 kr
6. Höghedens SLK18 000 kr
7. Åmåls OK11 000 kr
8. Åmåls Innebandyklubb8 000 kr
Totalsumma478 000 kr

Artikeltaggar

ÅmålEkonomiIFK ÅmålRiksidrottsförbundetSport

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.