Hoppa till huvudinnehållet

Nye lanthandlaren Anders Sandén: Vilket mottagande!

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
De två delägarna i Fengersfors Fröskogs lanthandel: Anders Sandén, vd, och Lars Olav Gyldenloewe-Nohr, styrelseordförande.
De två delägarna i Fengersfors Fröskogs lanthandel: Anders Sandén, vd, och Lars Olav Gyldenloewe-Nohr, styrelseordförande. Foto: Elinor Thuresson

Det har varit en intensiv vecka i Fengersfors Fröskogs lanthandel sedan Anders Sandén tog över som lanthandlare i tisdags. När det sedan var premiär för söndagsöppet, var det med skinksnittar och pepparkakor.

– Vilket mottagande vi fått, säger den nytillträdde lanthandlaren.

Mycket är nytt i brukshandeln, annat är sig likt.

Tillbaka i kassan är till exempel Maria Saarinen, efter 2,5 års frånvaro. För henne är Anders Sandén femte lanthandlaren, sedan hon började jobba i affären på 1980-talet. Först var det Lena Nordwall, sedan familjen Engberg, följd av Käth Broback och Emma Roll. Efter att ha utbildat sig till undersköterska, har Maria Saarinen pendlat till vårdjobbet. Men nu är det bara att gå nerför fabriksbacken igen när hon ska till arbetet.

– Det är underbart. Det känns som att komma hem igen, säger hon om nygamla arbetsplatsen.

Maria Saarinen ringde direkt när hon hörde att Anders Sandén skulle ta över lanthandeln. Och enligt Anders Sandén var det hans lyckodag, även om han då fortfarande inte förstod det. Genom Maja, som hon allmänt kallas, har han fått en fast förankring i bygden och dessutom någon som kan rörelsen väl. Det är till exempel tradition att det ska finnas bakelser på torsdagar.

– Alla känner Maja och alla blir glada när de pratar med henne, säger Anders Sandén.

Det är han och Maria Saarinen som kommer att vara den huvudsakliga personalen, på plats i butiken. Men så här i början första veckan har han haft hjälp även av timanställda ortsbor. För det har varit mycket att göra.

Marianne och Anders Przybyla handlade både kärve av Edsleskogs IF och lotter av Fengersfors IK. I kassan är Maria Saarinen tillbaka.
Marianne och Anders Przybyla handlade både kärve av Edsleskogs IF och lotter av Fengersfors IK. I kassan är Maria Saarinen tillbaka. Foto: Elinor Thuresson

Så på söndagen firades det i butiken, med glögg, must, små skinksmörgåsar och pepparkakor med mögel ost på. Det var ingen invigning eller avtackning, som först var tänkt. Inga arrangemang är ju tillåtna med fler än åtta närvarande. Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd hade även ställt in den officiella grantändningen, men folk började ändå samlas på parkeringen när granceremonin egentligen skulle ha varit. Anders Sandén, som står för elen, fick försöka leta reda på strömbrytaren och med assistans av Gustav Dahlstrand blev det ljus.

Fengersfors Fröskogs lanthandel har två delägare och båda kompanjonerna var på plats. Anders Sandén från Gustavsfors är vd och den som kommer att ha ansvaret för butiken. Lars Olav Gyldenloewe-Nohr från Dals Högen vid norska gränsen är styrelseordförande och kommer att ha en mer passiv roll.

Anders Sandén är väl känd i Åmål från sitt tidigare jobb som kommundirektör. Lars Olav Gyldenloewe-Nohr är språkvetare som bytt norska universitetsvärlden mot dalsländskt småbrukarliv. Just nu lär han till möbeltapetserare på Stenebyskolan.

– Vårt affärsförhållande hittills är att vi äger 46 får ihop, säger Anders Sandén.

De är jämngamla, flyttade till stora hus i Dalsland ungefär samtidigt och äger samma sorts terrier. På den vägen är det.

Tomten kom inte på besök till grantändningen i år, men där fanns ändå en tomte vid granen när Anders Sandén hälsade välkommen. Han tackade för det varma mottagandet till Fengersfors och förklarade att han inte riktigt vet var strömbrytaren till belysningen sitter.
Tomten kom inte på besök till grantändningen i år, men där fanns ändå en tomte vid granen när Anders Sandén hälsade välkommen. Han tackade för det varma mottagandet till Fengersfors och förklarade att han inte riktigt vet var strömbrytaren till belysningen sitter. Foto: Elinor Thuresson

Anders Sandén ser ut att stortrivas på sitt nya jobb. Många vill komma och gratulera och på hyllan ovanför köttdisken står inflyttningspresenterna uppradade, från bland andra Fengersfors-Fröskogs utvecklingsråd och Fengersfors IK, men också många privatpersoner som vill önska lycka till. Även hans mamma är på plats och stöttar.

– Folk kommer in och ler i butiken. Det är fantastiskt, säger Anders Sandén.

– Det har varit ett oerhört varmt välkomnande. Vilket mottagande vi fått!

Personalens nya arbetskläder är inköpta på närmaste möjliga håll, från Fengersforsmärket Kneg, och Ulrika Aneer har varit på plats på kvällen och tagit mått och sytt om.

Första veckan har inneburit jobb både kvällar och nätter för att få allt i ordning. Mycket är omflyttat i butiken och nya varor skulle packas upp. Originalinredningen med trähyllor har bytts ut mot nyinköpta, bättre begagnade Coophyllor.

Debs Lyons har varit anställd som extrahjälp den här veckan, packat upp varor och städat. På söndagen skötte hon glöggrytan och serveringen tillsammans med Linn Johansson.
Debs Lyons har varit anställd som extrahjälp den här veckan, packat upp varor och städat. På söndagen skötte hon glöggrytan och serveringen tillsammans med Linn Johansson. Foto: Elinor Thuresson

För Anders Sandén har klara uppfattningar om hur en bra butik bör vara och och har tänkt igenom sin företagssatsning in i minsta detalj. Hans erfarenhet från detaljhandeln kommer som vd för Coop Norrort i Stockholm och nu ska han få testa själv på golvet.

– Så fort jag är i en livsmedelsbutik, tänker jag på hur saker står och varför. Jag vet hur jag vill att det ska vara, säger Anders Sandén.

Så till att börja med har kundvarvet vänts och varorna har bytt plats. Dessutom har en stor investering gjorts i lagerhållning, där ligger mycket av pengarna som satsats. Strategin är att bredda sortimentet för att få fler kunder och i förlängningen kunna bredda sortimentet ytterligare.

– Omsättningen är det helt avgörande i en sån här butik, säger Anders Sandén, som har räknat noggrant i sina kalkyler för hur den här satsningen ska gå runt.

Martin Ulff Hallberg väntar på sin tur att handla av Maria Saarinen som är tillbaka i kassan efter 2,5 års frånvaro, då hon utbildat sig till undersköterska och sedan jobbat i vården.
Martin Ulff Hallberg väntar på sin tur att handla av Maria Saarinen som är tillbaka i kassan efter 2,5 års frånvaro, då hon utbildat sig till undersköterska och sedan jobbat i vården. Foto: Elinor Thuresson

Många har varit nyfikna på nye ägaren och vad som händer i lanthandeln.

– Det har varit rusch hela veckan, säger Maria Saarinen.

Allt är heller inte klart i butiken, för där det nu är glöggservering, ska det bland annat säljas restaurerade 40- och 50-talsmöbler, i ett samarbete med Marcus Lidén och Fengers husrum. Söndagsöppet är bara en start. I sommar är planen att det även ska bli kvällsöppet.

– Med ljusa sommarkvällar och mycket turister, kommer det att vara viktigt att ha öppet. Vi ska ta vara på sommaren än mer, säger Anders Sandén.

Än så länge säljs inte tobak, för nya tillståndet är inte klart efter ägarbytet. Anders Sandéns förhoppning är att kunna bli ombud även för Postnord och Systemet, inte nödvändigtvis för att där ligger så mycket pengar att tjäna, utan för att Fengersforsborna inte ska behöva in till Åmål för att göra sina ärenden. Men han tror att han kommer att behöva stöd från både kommun och lokalbefolkning för att pressa på om behovet.

– Lanthandeln står ensam för servicen på orten. Med det följer ett stort ansvar, säger Anders Sandén.

Efter lite tillskyndande hjälp, kunde till slut granen tändas..
Efter lite tillskyndande hjälp, kunde till slut granen tändas.. Foto: Elinor Thuresson

Artikeltaggar

Anders SandénFengersforsFengersfors Fröskogs lanthandelHandelMartin Hallberg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.