Hoppa till huvudinnehållet

Större lärartäthet på Åmåls förskolor

Publicerad:
Åmåls förskolor har större lärartäthet än förskolorna i Säffle, Mellerud och Bengtsfors.
Åmåls förskolor har större lärartäthet än förskolorna i Säffle, Mellerud och Bengtsfors. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Åmål lägger förhållandevis lite pengar per barn på förskolan, men har ändå större lärartäthet än de närmaste grannkommunerna. Det framgår av en ny öppen jämförelse från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Syftet med öppna jämförelser är att ge politiker och tjänstepersoner underlag i det systematiska kvalitetsarbetet. En sådan sammanställning med fullt fokus på förskolan har många kommuner länge efterfrågat, men först nu är önskemålet uppfyllt.

Databasuppgifterna visar att Åmål i fjol lade 155 647 kronor per inskrivet barn på förskoleverksamhet. Det är markant mindre än vad grannkommunerna Säffle och Bengtsfors lägger, 164 190 kronor respektive 166 679 kronor per barn. Skillnaden lär väl åtminstone delvis komma sig av att Åmål är mer centraliserat än grannarna, som har verksamhet utspridd på fler småorter.

I Mellerud uppgick årskostnaden per barn under 2019 till 149 431 kronor.

SKR:s jämförelse visar också att det skiljer en del i lärartäthet mellan kommunerna. Medan Åmål har 9,3 inskrivna barn per heltidsanställd med förskolelärarexamen, så uppgår motsvarande siffror i Mellerud, Bengtsfors och Säffle till 11,1, 11,5 respektive 9,5.

Bäst i klassen vad gäller andel anställda med lärarlegitimation är ändå Säffle med 53 procent, följt av Åmål på 49 procent. Båda noteringarna har legat ganska stabilt sedan 2017. För Melleruds del är dock utvecklingen lite bekymmersam. Där har andelen examinerade förskolelärare gått från 48 procent till 43 procent. Åt andra hållet pekar kurvan för Bengtsfors, där andelen examinerade ökat från 35 procent till 42 procent.

Vad gäller storlekarna på barngrupperna är det också skillnad mellan grannkommunerna. Minst antal barn per grupp har Åmål, med 14,2, tätt följt av Bengtsfors, 14,6. I Mellerud och Säffle består genomsnittsgruppen av 16,9 respektive 15,7 barn.

Artikeltaggar

ÅmålFörskolorSkola och utbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.