Hoppa till huvudinnehållet

Körkort för vattenskoter kan krävas från juli

Publicerad:
Det kan bli obligatoriskt med utbildning och förarbevis för att få köra vattenskoter i juli, enligt regeringens förslag. Arkivbild.
Det kan bli obligatoriskt med utbildning och förarbevis för att få köra vattenskoter i juli, enligt regeringens förslag. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Redan i sommar kan det blir obligatoriskt med utbildning och körkort för att få köra vattenskoter.

"Jag vill se ordning och reda på sjön. Därför föreslår regeringen att krav på obligatoriskt förarbevis införs redan till nästa sommar. Nu är det slutlekt", säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Tidigare i höst föreslog Transportstyrelsen förarbevis för vattenskoter från 2022, men enligt förslaget som remitteras i dag ska det gälla redan från den 15 juli 2021.

Nya regler för utbildare ska enligt förslaget gälla från den 15 maj.

Antalet olyckor med vattenskotrar har ökat de senaste åren. Enligt förslaget ska föraren ha med sitt bevis när vattenskoter körs och körkortet ska kunna återkallas om föraren inte följer reglerna.

Sedan sommaren 2019 gäller en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSverigeTransportstyrelsen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.