Hoppa till huvudinnehållet

Så firade Degerfors avancemanget

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Degerfors IF fick till slut jubla efter avancemanget till Allsvenskan.
Degerfors IF fick till slut jubla efter avancemanget till Allsvenskan. Foto: HP Skoglund

För 23 år sedan åkte Degerfors IF ur Allsvenskan och sedan dess har klubben och samhället längtat efter en återkomst. Och när den säkrades under lördagseftermiddagen gick det inte att stoppa firandet på Degerfors gator.

Mot AFC Eskilstuna gick det inte och inte heller mot Gif Sundsvall. Men mot Ljungskile SK kunde inget stoppa Degerfors IF, som efter en skakig första halvlek med en storspelande Ismael Diawara i målet och en lugnare andra kunde säkra det allsvenska kontraktet.

3–0 vann DIF med efter mål av Johan Bertilsson, Sebastian Ohlsson och Victor Edvardsen.

– Det är det absolut skönaste och viktigaste målet i min karriär, säger Ohlsson om sitt 2–0-mål. Han hade dessutom en boll inne vid ställningen 0–0 men det målet dömdes bort för offside.

Degerfors IF:s sportchef Patrik Werner blev efter matchen intervjuad av NWT, en stund efter att ha gråtit glädjetårar i Radiosporten i P4.

– Det var en sån djävulsk glädje och lättnad när vi gjorde 3–0. Vi satt i ett läge där vi hade allt att förlora och det hade ju varit, jag ska inte säga århundradets ras men... alla har ju sagt att det är klart. Vi har väl tyckt också att vi har varit nära men inte sytt ihop säcken, säger han till NWT.

När laget kom hem till Degerfors under natten väntade gator fyllda med lättade supportrar som tog emot spelarna och ledarna som hjältar med fyrverkerier och bengaler.

– Det här är helt galet. Jag var med 1992. Det firandet går inte att jämföra. Då var det mest supportrar ute på gatorna. Nu kvittar det om du är intresserad av fotboll eller inte, alla vill ta emot våra hjältar. Det är bara glädje, som om kommunen fått tillbaka livslusten, säger en man som var med och firade.

Degerfors lagkapten Oliver Ekroth sade så här till Fotbollskanalen om firandet.

– Jag pratade med Patrik och Roger (Werner) på bussen och de sa att det jag skulle få uppleva är något som jag nog aldrig kommer uppleva igen. Och så var det. Jag hade såklart höga förväntningar, men det våra supportrar och hela byn bjöd på var helt magiskt. De har inte fått komma in på några matcher under hela året och att få gå igenom bygden med dem där var helt fantastiskt.

Firandet fick sedan kritik, bland annat från flera toppolitiker i Degerfors.

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IFFotboll

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.