Hoppa till huvudinnehållet

Ny virusmutation upptäckt i fler EU-länder

Publicerad:
Den muterade snabbspridande varianten har upptäckts även i Belgien och Nederländerna, enligt ECDC. Arkivbild.
Den muterade snabbspridande varianten har upptäckts även i Belgien och Nederländerna, enligt ECDC. Arkivbild. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Den nya virusmutationen som uppges sprida sig 70 procent snabbare har upptäckts även i Belgien och Nederländerna.

Det handlar om "något eller några enstaka fall", enligt Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell.

De nya fallen av virusstammen VUI 202012/01 bekräftas av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, uppger Folkhälsomyndigheten för TT.

Mutationen har också upptäckts i Danmark, där det i dagsläget finns nio bekräftade fall, rapporterar Danmarks Radio. Den upptäcktes på bred front först i Storbritannien.

"Denna variant, VUI 202012/01, som nu uppmärksammas i Storbritannien har i nuläget inte hittats i Sverige men Folkhälsomyndigheten fortsätter att kontrollera virusprover och bevakar särskilt förekomsten av VUI 202012/01", säger Tegmark Wisell i en skriftlig kommentar och fortsätter:

"Något eller några enstaka fall av virusvarianten finns enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, också rapporterade från Danmark, Nederländerna och Belgien."

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppger att mutationen funnits i Storbritannien sedan i september och att den blivit vanligare de senaste veckorna.

I Sverige dominerar från och med oktober månad virusvarianten B.1.177, som är den variant som har varit vanligast i Europa från augusti och framåt.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att Folkhälsomyndigheten följer och analyserar läget i samråd med övriga EU-länders myndigheter och återkommer med besked när beslut har fattats om den fortsatta hanteringen av frågan.

Niklas Svahn/TT

Artikeltaggar

Anders TegnellBelgienCoronavirusetFolkhälsomyndighetenJohan CarlsonKarin Tegmark WisellNederländernaStorbritannienVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.